A kórházi ágyak negyede üres

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Nem a százszázalékos ágykihasználtság a cél.
2017. 05. 12. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint februárban országosan 41.663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas kórházi ágy volt Magyarországon. A tényleges ágykihasználás messze nem érte el a száz százalékot: az országos átlag 76 százalék volt  írja a Világgazdaság.

A cikk szerint a legjobb ágykihasználtsági statisztikai adat Baranya megyéé, ahol a betegágyak 81 százalékában feküdt beteg, a sereghajtó pedig Nógrád megye, ahol valamivel több mint 61 százalék ez a mutató. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtéti ellátásra.

Az ágykihasználás valóban relatíve alacsony Magyarországon, de az aktív kórházi ágyak esetében a százszázalékos kihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi, baleseti vagy fertőzőosztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy  mondta Kincses Gyula egészségpolitológus a lapnak.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak. A kihasználtságban és a műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Látszik, hogy minden év végén, amikor a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti az intézményeket, rövidülnek a várólisták is.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által lejelentett lejárt tartozás március végén 33,2 milliárd forint volt, ebből 22,9 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel.

Címkék: kórház várólista
Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus