Egészség

Veszélyes baktériummal fertőzöttek a vendéglők sörcsapolói

Hasmenést okozó, veszélyes baktérium fertőz több vendéglőben is. A szakember tapasztalata szerint a sörcsapoló berendezéseket ugyanis nem fertőtlenítik megfelelően.

Egy 2008-as szakmai útmutató szerint a sörcsapokat legalább kéthetente tisztítani kell, a csaptelepek kifolyóit ugyanakkor naponta. Az előírás ellenére számos vendéglő nem tartja be a higiéniai szabályokat.

A HírTV-nek nyilatkozó szakember szerint több tucat vizsgált sörcsapnál mutatták ki a veszélyes kólibaktériumot. A szakember úgy látja, kevés, ha csak vízzel kimossák a sörcsapot, azokat kéthetente fertőtleníteni is kell, de az útmutató erre már nem kötelezi a vendéglősöket. Az európai országok többségében hetente kötelező a fertőtlenítés. Aki ezt elmulasztja, annak bezárják a vendéglőjét.

A kólibaktérium az emberi szervezetben is megtalálható. Szájon keresztül visszajutva ugyanakkor hasmenéses tüneteket okozhat. A sörcsapokra a szakember szerint technológiai hiba okán kerülhet például úgy, ha valaki vécéhasználat után nem mosott megfelelően kezet, vagy nem fertőtlenítette, nem szárította meg a kezét, és így nyúlt a pulthoz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top