Egészség

Nem menti meg a szíved a gluténmentes táplálkozás

Ha eddig azért tagadtad meg magadtól a glutént, mert azt gondoltad, hogy a gluténmentes étkezés jó hatással lesz a szívedre, nyugodtan abbahagyhatod. Az efféle étkezés semmi előnnyel nem jár a szív egészsége szempontjából.

Közel negyed évszázadon keresztül gyűjtötték az adatokat amerikai kutatók 110 ezer amerikai egészségéről és táplálkozásáról, és arra jutottak, hogy nem jelent a szív egészsége szempontjából külön előnyt, ha valaki önként lemond a gluténről, a búzában és más gabonafajtákban lévő fehérjéről.

Az egészséges, gluténérzékenységben (cölikáliában) nem szenvedő résztvevőket gluténfogyasztásuk alapján öt csoportba osztották, és megfigyelték szívük egészségét.

“A legkisebb mértékben glutént fogyasztó csoportban ugyanolyan aránnyal voltak jelen a szív- és érrendszeri betegségek, mint a legtöbb glutént fogyasztóban” – mondta el Andrew Chan társszerző, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója.

A glutén természetesen káros a gluténérzékeny emberek számára. De a népszerű diétás szakácskönyvek miatt sokan azt hiszik, hogy a gluténszegény étrend mindenki számára előnyös. Aki azonban lemond a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekről, az ugyanakkor a szívbetegségektől védő hatásairól is lemond” – fejtette ki a szakértő. Eredményeiket a British Medical Journal című szaklap aktuális számában mutatták be az amerikai kutatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top