Egészség

Nyolc magyar doppingvétségre derült fény 2015-ből

Kijöttek a 2015-ös nemzetközi doppingvizsgálat eredményei. Minden sportág közül a testépítők követtek el legtöbbször doppingvétséget, Magyarországon nyolc esetben volt pozitív a doppingteszt.

A nemzetközileg akkreditált laborok tavalyelőtt együttesen 229 412 mintát analizáltak, ezek közül 2522 esetben mutattak ki pozitív vizsgálati eredményt – tette közzé friss jelentését a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

A pozitív eredmények közül 1649 minta – 1304 férfi és 345 női – minősült doppingvétségnek és lett szankcionálva, 201 esetben még mindig folyik az eljárás – írja hírlevelében a Magyar Antidopping Csoport (MACS).

A legtöbb doppingeset Oroszországban történt 2015-ben (176 pozitív teszttel), majd Olaszországban (129 esettel), Magyarország viszont csak az 51. helyen van, nálunk nyolc alkalommal derült ki, hogy doppingolta magát a sportoló.

Összességben a legtöbb doppingvétséget produkáló sportág a testépítés, majd az atlétika, a súlyemelés és a kerékpár következik. Az úszás ebből a szempontból nincs benne az első tízben.

A nyolc magyarországi eset sportágak szerinti megoszlása: rögbi (2), testépítés (1), ökölvívás (1), kajak-kenu (1), kerékpár (1), triatlon (1), súlyemelés (1).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top