Egészség

Ezért se nyomkodd lefekvés után a mobilod

Két nő is fura látási problémákkal fordult orvoshoz az Egyesült Királyságban, miután éjjelente csak az egyik szemükkel nézték az okostelefonjukat. Az ügyük egy új betegség kialakulásának felismeréséhez vezetett, amely akkor keletkezhet, ha sötétben nézzük a világos kijelzőt.

Az első eset egy 22 éves nővel történt, aki azért kereste fel szemorvosát, mert a jobb szemével esténként néha rosszul látott. Az időszakos vakság esetenként jelentkezett, egy-két hétig is eltartott. A bal szemével remekül lát, ahogy napközben is rendben van minden a jobb szemével is. Kiderült, hogy miközben az ágyban feküdt, mobiltelefonját nyomkodta, viszont a kijelzőt csak az egyik szemével látta.

A második esetben egy 40 éves nő panaszkodott arra szemorvosánál, hogy az egyik szemére nem lát jól reggelente, ami negyed óra alatt el is szokott múlni.

Mindkét esetben azonos volt, hogy a nők lefekvés után, az ágyban mobiloztak úgy, hogy a mobil képernyőjét csak az egyik szemükkel látták, mert a másik elől kitakarta azt, mondjuk, a párna. Az orvosok szerint a telefon kikapcsolása után az agy vaksági tüneteket produkál, még mielőtt a szem hozzászokhatna a sötétséghez.

Mióta a páciensek mindkét szemükkel nézik a telefon kijelzőjét, azóta a panaszok elmúltak és nem is jelentkeztek újra.

Live Science

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top