Egészség

Ez a 4 adat adja ki, hogy megfelelő-e a testsúlyod

Minél több paramétert veszünk figyelembe, annál pontosabb eredményt kapunk arról, tényleg az egészségtelen kategóriába tartozunk-e a testtömegünk alapján.

Egyre több jel mutat arra, hogy önmagában a testtömegindex még nem jelenti azt – legalábbis egy bizonyos érték alatt –, hogy valakinek az egészségesnél több a testtömege. Ha azonban kombináljuk az alábbi értékeket, már biztosak lehetünk az eredményben.

Derékbőség. Akinek a zsírpárnái a dereka tájékára koncentrálódnak, jobban ki van téve a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatának, ezért fontos ez az érték, aminek egészséges határa nőknél 98 cm-nél húzódik.

Ez a négy adat adja ki, hogy megfelelő-e a testsúlyod

Nyugalmi pulzus. A percenkénti 60–100 szívverés számít normálisnak. Az alacsonyabb nyugalmi pulzus jobb egészségi állapotra utal.

Testzsírszázalék. Ez az érték a zsír arányos mennyiségét mutatja meg az izomtömeghez képest. Egészséges értéke nőknél 20–32% között van. Mérése speciális eszközzel történik, ami bárki számára megvásárolható, akár már néhány ezer forintért.

Alapanyagcsere (metabolikus) ráta. Ez az érték a testmagasságon, a testtömegen, az életkoron, a nemen és a nyugalmi állapotban elégetett kalóriák mennyiségén keresztül adja meg, hogy megközelítőleg mennyire gyors valakinek az anyagcseréje, és hogy hány kalóriára van valójában szüksége napi szinten (az interneten elérhető több kalkulátor is). Átlagos mozgás esetén nőknél a napi kalóriaszükséglet az alapanyagcsere 1,6-szerese.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top