Egészség

Így mondanak köszönetet az átmeneti lakhatásért a beteg gyerekek szülei

Ha megfordulsz gyorsétteremben, biztosan láttad már a kasszák mellett álló kis műanyag dobozt, ahova a visszajárót dobhatod. A felirat szerint ezzel a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítványt támogatod. De vajon hova kerül a pénzed pontosan?

Az alapítvány története több évtizeddel ezelőtt, Amerikában kezdődött. Az ötlet lényege az, hogy segítség a beteg gyermekek és családjuk lakhatását arra az időre, amíg az otthonuktól távoli, hosszabb távú kezelésre van szükség. Ma már a világ sok pontján megtalálhatók a Ronald McDonald-házak, ahol a családok úgy élhetnek, mint otthon – térítésmentesen.

Így mondanak köszönetet az átmeneti lakhatásért a beteg gyerekek szülei

Magyarországon 1994 óta létezik ez a lehetőség, ma már Budapest mellett Miskolcon és Pécsett is.

A gyerekek együtt lehetnek családtagjaikkal, a közös nappaliban pedig játszhatnak a többi gyerekkel. Bár a kicsik kórházban töltik napjaik nagy részét, könnyebb ezt elviselni, ha szüleik velük lehetnek.

Eljutott hozzánk néhány levél, amelyben ezek a családok mondanak köszönetet az átmeneti szállásért.

“Nagyon sokat jelent nekem, hogy nem a kórházi ágyon fekszem, nem unatkozom egész nap, hanem együtt játszom és beszélgetek a többi, hasonló helyzetű gyerekkel” – írja Voszkán Dávid, aki kézfejlődési rendellenességgel született.

 

Ronald ház

Regina még csak négyéves, de már első életévében súlyos műtétek vártak rá, végül csak a májátültetés segített rajta.

 

Ronald ház

“Köszönjük, hogy Olivér úgy élhette meg a harmadik születésnapját, hogy kicsit sem tűnt fel neki, hogy kórházi kezelés alatt áll” – írják Olivér szülei. A kisfiú szervezetéből rosszindulatú daganatot kellett eltávolítania, majd kemo- és immunterápiát kapott. 

Ronald ház

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top