Egészség

Nemzetközi Édesítőszer Szövetség: nincs kapcsolat a diétás üdítők és a stroke között

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség szerint nincs hihető mechanizmus annak magyarázatára, hogy potenciális kapcsolat volna a diétás üdítők és az agyvérzés vagy a demencia kialakulása között.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) álláspontja szerint népegészségügyi szempontból veszélyes elrettenteni az embereket az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatától, hiszen azok biztonságos és hatékony módját jelentik a testsúlycsökkentésnek és -karbantartásnak éppúgy, mint a vércukorszint-szabályozásnak.

A napokban publikálták egy amerikai egyetem munkatársai nagyszabású kardiológiai kutatásuk eredményeit. Ők bizonyos paraméterek szerint kiválasztott alanyokat vizsgálva arra jutottak, hogy azoknál, akik naponta legalább egy diétás üdítőt megittak, háromszor nagyobb volt az iszkémiás stroke jelentkezésének a valószínűsége, és 2,9-szer nagyobb eséllyel alakult ki náluk Alzheimer-kór.

Ezt olvastad már?

Így előzd meg a stroke-ot!

Ez is érdekelhet Megnézem

Az ISA arra hívja fel a figyelmet: a kutatók maguk is hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk egyetlen embercsoport megfigyelésére épült, és nem alkalmas ok-okozati összefüggés kimutatására. Szerintük a magas vérnyomás sokkal inkább kockázati tényezőt jelent a stroke szempontjából, sőt a cukorbetegség is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap