Életmód

Nők tabuk nélkül – beszélj az intimitásról!

Te felvállalod az intim témákat? Azok, akik nyíltan beszélnek a tabunak számító dolgokról, a párkapcsolatukban is jobban boldogulhatnak.

Az, hogy mi a tabu, koronként, társadalmanként változó. Hiába gondolnánk azt, hogy a mai világban már szinte mindenről tudnak beszélni az emberek, ez egyáltalán nem így van. Az élet számos területén vannak olyan témák, amiről nem szívesen ejt szót senki. Ennek számtalan oka lehet. Az egyik a szégyenérzet, ami az esetek jelentős részében nem megalapozott, inkább örökölt vagy tanult.

A nőknél többek között ilyen tabutéma a menstruáció, az orgazmus vagy az intim problémák, betegségek. Amíg a kislányok azt hallják az anyjuktól, hogy a nemi szervekről nem beszélünk, addig többnyire maguk is úgy szocializálódnak, hogy számukra is tabu marad az intim témákról való kommunikáció. A mai oktatási rendszer sem támogatja a lányokat abban, hogy felnőtt korukra természetesen és magabiztosan vállalják fel a női mivoltukkal járó “kényes” témákat.

Érdemes vállalni

Azok, akik tudnak az intim dolgaikról beszélni, egészen biztosan jobban boldogulnak a párkapcsolatokban is. A bizalom a tartós együttlét alapja, és ha a párok mind a jó, mind a kevésbé jó dolgokról nyíltan beszélnek, ezzel az első és legfontosabb lépést teszik meg a kiegyensúlyozott kapcsolat irányába. Ehhez azonban mindkét félnek rá kell találnia önmagára és vállalnia kell a kényesnek, vagy tabunak tűnő témákat is.

Nők tabuk nélkül - beszélj az intimitásról!

Bizalmi körben

Ugyanakkor a nőknek érdemes felvállalniuk a menstruációjukkal vagy az intim területtel kapcsolatos dolgaikat, problémáikat a szakemberek, vagyis a nőgyógyászuk vagy a patikus előtt is. A legszűkebb bizalmi körben lévő, hasonló gondokkal küzdő barátnőkkel persze könnyebb beszélni akár az intim dolgokról is, hiszen ők tökéletesen megértik a helyzetünket. Az orvosnál, vagy a gyógyszertárban azonban már gyakran nehezünkre esik a megnyílás. Míg az internet arctalan fórumain egyre többen mondják el a gondjaikat, addig a szemtől-szembe kommunikáció sokaknak nem megy. Pedig a természetesség jegyében zajló beszélgetések által nemcsak az intim problémák kezelése lehet hatékonyabb, hanem a nők önérzete és a női mivoltuk megélését övező korlátoktól is könnyebben szabadulhatunk meg a nyitottság felvállalásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top