Egészség

Rég talált ilyen jogsértő gyógyszerreklámot a GVH

Összesen közel negyvenmillió forintos bírságot szabott ki több cégre a Gazdasági Versenyhivatal megtévesztő étrendkiegészítő- és gyógyszerreklámok miatt.

Megtévesztő reklámok miatt bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH döntése szerint a Pharma Nord Kft. és a Pharma Nord ApS. egyetemlegesen 37 284 000 forint, a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft. pedig, mivel a cég felelőssége csak a szerkesztői tartalomnak álcázott reklámok miatt állt fenn, egymillió forint bírságot köteles fizetni.

A GVH megállapította: a két Pharma-cég egyebek mellett jogsértően reklámozta több termékét, a vény nélkül kapható gyógyszert nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, az egyes étrend-kiegészítők népszerűsítése pedig nem felelt meg az ágazati szabályoknak. A két vállalkozás burkolt reklámot tett közzé a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-vel együttműködésben a Patika Magazin Partner mellékletében.

A GVH szerint jogsértők voltak a Glukozamin Pharma Nord reklámjai, mert más szerekhez viszonyítva tartalmazott állításokat. A hatóság szerint a Bio-Króm és a Bio-Króm DIA étrend-kiegészítő gyógyhatására utaló állítások is jogsértőek voltak, mert gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek az ágazati rendelkezések szerint, ahogy a Bio-Quinone Q10 Super, a Seleno Q10 és a Bio Szelénium 100+cink+vitaminok reklámjaiban sem.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat mintegy két évig tartott és sérülékeny fogyasztókat is elért. Emellett a burkolt reklámot tekintve súlyosító körülmény volt, hogy a szerkesztői tartalomnak álcázott reklám súlyos jogsértésnek tekinthető. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe az eljárás alá vontak érdemi megfelelési erőfeszítéseit, a szerkesztői tartalomnak álcázott reklám esetében pedig azt, hogy utóbbival felhagytak a vállalkozások.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top