Egészség

Bárcsak sose született volna meg a gyerekem!

Az édesanya szerint nem érdemel annyi fájdalmat a lánya, amennyit át kellett élnie azért, mert az orvosa nem vette észre időben, hogy terhes.

Dortha Biggs belép az ajtón, és üdvözli a lányát, Leslit, aki  magzatpózban fekszik. Anya és lánya megfogják egymás kezét, és morzsolgatják – szinte rituálé ez, és az egyetlen módja annak, hogy kommunikáljanak. Egyszerre szép és szívfacsaró az egész. Lesli szinte mosolyog.

“Nézzük csak – mondja az édesanya. – Mosolyogni fogsz? Tudsz mosolyogni? Igen, ez egy mosoly.” 48 éve, akkor született Lesli, Dortha nem hallotta egyetlen szavát sem. Dortha éjszakákat sírt át a kislányát ringatva, és pár óra alvással indult az iskolába, ahol tanított.

Dortha két és fél hetes terhes volt, amikor rubeolás lett, de sajnos akkor még nem tudta, hogy babát vár. A vírus megtámadta a magzat csontjait, idegeit, bőrsejtjeit, így a kisbaba vakon, süketen, és agykárosodással jött világra. 100 napot töltött kórházban az első születésnapja előtt, és több mint 20 műtéten esett át, köztük egy nyitott szívműtéten három hónapos korában törött bordákkal.

 Lesli 2000 óta él egy intézetben, Dortha, az édesanyja most 77 éves. Dortha, évente nagyjából nyolcszor látogatja a lányát. “Nem hiszem, hogy tudja, hogy az édesanyja vagyok, talán azt hiszi, valaki olyan vagyok, aki törődik vele.” Anya és lánya hosszú utat tettek meg idáig. Dorthának meg kellett értenie, hogy a lánya soha nem lesz jobban. Leslinek pedig sötétségben, izolálva, egy hangtalan világban kell élnie, ahol az egyetlen kommunikáció az édesanyja érintése.

Évtizedekkel ezelőtt a hírekbe azzal kerültek be, hogy az édesanya beperelte az orvosát, amiért nem vette észre, hogy terhes. Ha akkor kiderül, hogy rubeolásan vár babát, azt mondja, akkor az abortusz mellett dönt. Az édesanya akkor végül megnyerte a pert, ezzel precedenst teremtve más, hasonló helyzetben lévő szülők számára.

Dorthát éppen ezért érte rosszul a hír, hogy évtizedekkel az ő pere után most egy texasi szenátor benyújtott egy törvénytervezetet, ami eltörölné Dortha precedens értékű ítéletét, és nem engedné, hogy egy gyerek fogyatékossága per tárgya legyen, mert a szenátor szerint ez az abortuszt reklámozná.

“Kár, hogy nem mondhattam el a törvényalkotóknak, hogy 1969. március 8.-a óta mennyit szenvedett a lányom, és hány százezer mérföldet utazott, utaztunk azért, hogy a különböző kórházakban a legjobb esélyt adjuk meg Leslinek az élhető életre.”

Forrás: CNN

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top