Egészség

Több szemetet eszel, ha kevesebbet alszol

Az alváshiány minden téren a legrosszabbat hozza ki belőlünk: még az ételek közül is hajlamosak vagyunk az egészségtelen, szemét kajákat kívánni ilyenkor.

Ha nem alszunk eleget nemcsak fáradtabbak és ingerültebbek leszünk, de hosszútávon teljesen felborítjuk szervezetünk működését. A megfelelő, pihentető alvás az egészséges táplálkozás szempontjából is fontos: ha nem alszunk eleget, hajlamosabbak lehetünk az egészségtelen gyorskajákat választani, ami rövidesen elhízáshoz is vezethet.

Több szemetet eszel, ha kevesebbet alszol

A chicagói Feinberg School of Medicine kutatói azt próbálták kideríteni, miért is vágyunk zsíros és cukros ételekre olyankor, mikor nem tudunk eleget aludni? A kísérletben résztvevő alanyoknak különböző alvással töltött órák után kellett értékelniük bizonyos magas kalóriatartalmú étel (például fánk vagy sült krumpli) és néhány nem-étel (például fenyőfa) illatát.

A kísérletből kiderült, hogy az alváshiányos agy különösen érzékeny az ételek, és kimondottan a kalóriadús gyorskaják illatára, ezért kívánjuk jobban ilyenkor a hamburgereket, csokiszeleteket és olajos chipseket. Mivel ismét bebizonyosodott, hogy a kevés alvás hosszútávon elhízáshoz is vezethet, érdemes ügyelni rá, hogy meglegyen a napi 7-8 órás alvásidő.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top