Egészség

Új képzést vezetnek be a középiskolákban

Egyre több szakember szorgalmazza az újraélesztés tantervszerű oktatását, ezért minden középiskolában kiképeznek egy tanárt, aki megtaníthatja a diákoknak a szakszerű újraélesztést. A képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

Egy 2012-es kormányrendelet óta a 9-12. évfolyamos diákoknak már ismerniük kellene az újraélesztés lépéseit, a képzést elenyésző számú középiskola tartja meg, mert a legtöbb helyen nincs olyan képzésű pedagógus, aki ezt megehetné.

Hogy ez megváltozzon, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, feltéve a ha az iskolák vállalják, hogy a tanrend részeként átadják ezt a tudást a fiataloknak.

A szakszerűen végzett újraélesztés sokszorosára növelheti a túlélés esélyét, ezért kulcskérdés, hogy minél több fiatal elsajátítsa a megfelelő technikát, tudást. Hirtelen szívhalál esetén az első 5 perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top