Egészség

A nap híre: egy forró fürdő felér egy edzéssel

Ma inkább a kádban lazulást választanád az edzés helyett? Egy új tanulmány szerint jól teszed, hiszen ugyanolyan jótékony hatásokra számíthatsz!

 Ha egy kemény edzés és egy pihentető, forró fürdő között kell választani, valószínűleg az emberiség túlnyomó része az utóbbira szavazna. Ám ez esetben a lustaság nem válik kárunkra, sőt! A tudomány szerint a forró fürdő jótékony hatásai csaknem teljesen megegyeznek a testedzéséivel.

A Temperature szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint, egy egyórás kádban lazítás ugyanolyan gyulladáscsökkentő és vércukorszint-javító hatású, mint egy 60 perces edzés. Túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen? Íme, a bizonyíték: a cikk alapjául szolgáló kutatásban 14 fitt és túlsúlyos férfi vett részt, akik közül 7-en egy órás, 40 fokos forró fürdőt, 7-en pedig egy órás biciklizést vállaltak be. A kutatók az ezt követő 24 órában vizsgálták a résztvevők keringését – így derült fény arra, hogy a vércukorszintjét mindkét csoport ugyanannyival sikeresebben tudta kontrollálni az edzés és a fürdőzés után is.

A nap híre: egy forró fürdő felér egy edzéssel

 

A passzív testmelegítés, azaz a fürdőzés során a test hősokkfehérjéket termel, amik segítenek a vércukorszint szabályozásában. A felfedezés különösen fontos a cukorbetegek számára, hiszen egy forró fürdőnél egyszerűbb és kellemesebb módja aligha létezik a vércukorszint stabilan tartásának. De a magas vérnyomás és a krónikus betegségekben szenvedők is hasznát vehetik, ha a habokba merülnek: a forró fürdő ugyanis vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatású is.

thehuffingtonpost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top