Egészség

Kötbért fizettetnének az állammal a várólistán lévő betegek

Ha nem tudják megszüntetni a várólistákat, akkor fizessen kötbért a magyar állam a betegek megnövekedett költségei miatt – mondja egy egyesület.

Szokatlan javaslattal állt elő a Betegút Egyesület. Szerintük az államnak kötbért kéne fizetnie azoknak a betegeknek, akiket nem tudnak azonnal ellátni, és várólistára kerülnek.

A várólistás beteg szenved, minősíthetetlen fájdalmakat él át.  A költségei, gyógyszerfogyasztása megnő, ápolásra szorul (amelyre esetenként  külső segítséget is igénybe kell vennie), életminősége jelentősen romlik. Az államnak két lehetősége van: vagy megszünteti a várólistákat, vagy anyagi segítséget nyújt a várólistás betegek részére – áll az egyesület közleményében.

Úgy vélik, elvárható lenne, hogy a várólista idejére a beteg ingyen kapja a gyógyszert, és járjon felelősségbiztosítás is, ha a várólista alatt jelentős állapotromlás vagy halál következik be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top