Egészség

Szívrohamot is okozhat az óraátállítás

A szervezet hormontermelését is befolyásolja az óraátállítás. Szakemberek szerint az egészségügyi kockázata jóval jelentősebb, mint az az összeg, amit meg lehet spórolni. Bizonyították, a szívrohamok száma is igencsak megugrik az óraátállítások idején.

Egyértelműen megviseli a szervezetet az óraátállítás, ezért mindenképpen érdemes arra már a megelőző napokban felkészülni. Sokak fáradékonyságról és dekoncentráltságról panaszkodnak az óraátállítást követő napokben, ráadásul a stressz miatt a szívroham kialakulásának esélye is nagyobb.

Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense az InforRádióban mondta el, hogy a tavaszi óraátállítás megborítja a szervezet bioritmusát, ami miatt a kortizol és más hormonok termelése is megváltozik. Mindez pedig fáradtságot, a reakcióképesség csökkenését, ingerlékenységet, sőt akár depressziót is okozhat.

Szívrohamot, depressziót okozhat az óraátállítás
Szívrohamot, depressziót okozhat az óraátállítás

A nyári időszámításra való átállás leginkább az idős embereket, a krónikus betegségben és az alvászavarokban szenvedőket viseli meg. Számukra a szakember azt javasolja, már az óraátállítás előtti napokban lassan, napról-napra szoktassák szervezetüket az átálláshoz. Este feküdjenek le picivel korábban, reggel ébredjenek előbb, így az első hétfői napon kevésbé fogják érezni a kellemetlenségeket. Ezt a módszert mindenki más is bevezetheti, aki nem szeretne március 27-én, hétfőn kókadtan, kialvatlanul ébredni.

Azt is bizonyították, körülbelül 10 százalékkal emelkedik az óraátállítás utáni hétfői és keddi napokon a szívinfarktusok előfordulása. Torzsa Péter úgy gondolja, az óraátállításnak sokkal több az egészségügyi hátránya, mint a gazdasági előnye.

Bízzunk benne, ahogyan az korábban már felvetődött, hamarosan megszűnhet az óraátállítás Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top