Egészség

Növeli a rákkockázatot a mellimplantátum

Ha kicsi is, de van esély arra, hogy a mellimplantátum növeli a rák kialakulásának kockázatát, eddig kilenc bizonyított esetről tudni.

Immár kilenc esetről tud az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA), amiben rákot okozott a beültetett mellimplantátum. A betegséget egy nem túl gyakori ráktípus, az anaplastic large cell lymphoma (ALCL) okozza, ami nem a mellrák egy fajtája, hanem a bőrben vagy a nyirokcsomókban alakulhat ki, és az immunrendszer sejtjeit támadja.

Az FDA szerint bár alacsony az ALCL kialakulásának esélye az implantátumot viselőnőknél, mégis magasabb, mint azoknál, akiknek nincs mellimplantátumuk. A hivatalhoz eddig 359 esetről érkezett jelentés, amiben azt feltételezik, hogy az implantátumok okozták a betegséget, ám a legtöbbjüket nem lehet pontosan visszakövetni, mert nincs elegendő információ.

Már 2011-ben megkérte az FDA az orvosokat arra, hogy figyeljenek jobban az implantátumot viselő nőknél fellépő esetekre, így már hat évnyi adat áll rendelkezésre. Ezekből kiderül, hogy nagyobb veszélyben vannak azok, akik érdes felületű implantátumot kaptak, mint azok, akik simát. A 359 esetből 231 esetben említik meg az implantátum felületét, ami 203 esetben érdes, 28 esetben sima.

A világon mintegy 11 millió nőnek van mellimplantátuma, és évente kevesebb, mint tíz nőt diagnosztizálnak ALCL-lel világszerte. Ez a fajta rák szerencsére lassan terjed,  és ha időben észreveszik, gyógyítható – írja a CNN.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top