Egészség

Az asztmára egy életen át kell gyógyszert szedni?

Az asztma jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, ezért adja magát a kérdés, hogy életünk végéig kell-e magunkat gyógyszerelni?

Jól beállított gyógyszeres kezeléssel a legtöbb beteg lényegében tünetmentessé tehető. Emiatt az érintettekben felmerül a kérdés, hogy meddig lesz szükségük az asztmaellenes szerekre, abbahagyhatják-e valaha a gyógyszerek szedését?

“Az asztma gyógyszeres kezelése során az a cél, hogy úgy állítsuk be a dózist, hogy az a betegnél tartósan jó életminőséget, a tünetek megszűnését eredményezze, és meggátolja a rohamok kialakulását. A terápia ezért minden esetben személyre szabott” – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus. Mivel az asztma változékony, jelentős mértékben függ a környezet és a páciens állapotának változásaitól is, a kezelésben nagyon fontos szerepe van a betegoktatásnak és az állapotváltozáshoz igazított terápiamódosításnak. 

Az asztma legfeljebb tünetmentessé tehető
Az asztma legfeljebb tünetmentessé tehető

A jól beállított kezelés azt is jelenti, hogy a beteg ismeri a provokáló tényezőket és az asztma-akcióterv birtokában képes felismerni a kezdeti rosszabbodás jeleit. Tudja, milyen gyógyszereket kell használnia, hogy a roham kialakulását megelőzze. Ám sokan ennek ellenére is ódzkodnak a tartós, akár élethosszig tartó gyógyszerhasználattól, és minél előbb szeretnék elhagyni a készítmények szedését, vagy csökkenteni a gyógyszerek mennyiségét.

“A terápia változtatása, esetleg a gyógyszerek elhagyása természetes az asztma többlépcsős kezelésében. A kontroll eléréséig – a tünetek megszűnése, a rohamok megelőzése – szükséges a kezelést módosítani. Ezt követően pedig az alapvető cél a minimálisan szükséges gyógyszeres kezelés fenntartása” – mondta el a főorvos asszony.

Alapesetben minden betegnek félévente szükséges részt vennie kontrollvizsgálaton. Az eredmények és a beteg beszámolója alapján ilyenkor van lehetőség módosítani a kezelést, ami jelentheti a gyógyszerek csökkentését.

Forrás: allergiakozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top