Egészség

Már 52 kanyarógyanús eset van Magyarországon

Az Országos Epidemiológiai Központ pénteken hozta nyilvánosságra, hogy újabb kanyarógyanús eseteket rögzítettek. Ezek közül már tizenöt esetben igazolták a betegséget.

Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban. A gyanús esetek közül hármat kizártak, 34 esetben pedig még folynak a laboratóriumi vizsgálatok. Az elmúlt napokban Csongrád megyében 391 embert oltottak be a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) elleni kombinált védőoltással.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 évnél fiatalabb lakosság döntő többsége meg is kapta a vakcinát. A hosszú távú védettség kialakítása érdekében 1989-től két alkalommal, 15 hónapos, majd 11 éves korban megismétlik a védőoltás beadását. Magyarországon utoljára 2002-ben regisztráltak kanyarós megbetegedést, az elmúlt 15 évben a behurcolt, illetve behurcolással összefüggő esetből is csak tizenkettőt jelentetettek.
 

A kanyaró súlyos fertőző betegség, amely influenzaszerű tünetekkel kezdődik. Általában torokfájás, köhögés, magas láz jellemzi. A betegek a kiütések megjelenése előtt négy nappal már fertőzhetnek, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően további négy napon át tart.

A kanyaró elleni védőoltásokat március 20-tól árusítják a gyógyszertárak.

Emelkedik a kanyarógyanús megbetegedések száma
Emelkedik a kanyarógyanús megbetegedések száma

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top