Egészség

Van már tudományos gyógyír a csokifüggőségre

Egy dolog szeretni a csokit, de más tészta az igenis létező csokifüggőség. A tudományosan igazolt problémára most már tudományosan igazolt megoldás is létezik!

Azt sajnos mindannyian tudjuk, mennyire addiktív lehet a csokoládé, és bár sok szempontból kellemes függőségről van szó, azért nem mindenki boldog, ha minden nap sikerül egy tábla töltött csokit elmajszolnia.

Szerencsére van gyógyír: az ausztrál Flinders University School of Psychology friss kutatása szerint a mindfullness néven közelmúltban sokat emlegetett tudatossági állapot lehet a titok kulcsa. A dolog onnan indul ki, hogy megvizsgálja, milyen módon ragadja meg egy étel a figyelmünket. Először mondjuk látunk egy kívánatos csokoládétortáról készült képet. Innen aztán beindul a mentális folyamat: a külső inger hatására az agyunk elkezd az adott ételre fókuszálni, ami aztán teljesen a hatalmába kerít minket – ilyenkor kezdünk el őrületesen kívánni egy fogást.

Van már tudományos gyógyír a csokifüggőségre

Az egyetem kísérletében olyan nőket válogattak, akik saját bevallásuk szerint bolondulnak a csokiért, de szeretnének “kigyógyulni” függőségükből, és olyan nőket, akiket különösképpen nem izgat a csokifogyasztás.

Az alanyoknak aztán kétféle “mindfullness-technikát” kellett kipróbálniuk, mindkettő lényege, hogy mentálisan “eltávolítsuk” magunkat a vágy tárgyától, például úgy, hogy ha eszünkbe jutna az édes, krémes csokoládé, gyorsan ki kell söpörnünk a fejünkből egy másik képpel, mondjuk egy kopár, kietlen mező víziójával. 

Megértjük azokat, akik hitetlenkednek, sőt azt is elismerjük, hogy a dolog nem lehet túl egyszerű, de állítólag működik – a kutatásban részt vevő nők csokifüggősége enyhült, szóval úgy tűnik, ez is “csak” fejben dől el! 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top