Egészség

Mindent az inkontinenciáról őszintén

A vizelet-visszatartási képtelenség, vagyis az inkontinencia több embert érint, mint gondolnánk, vagy mint amennyien bevallják. Kellemetlen tünetei miatt nem szívesen beszélünk róla, pedig megfelelő információk birtokában ez a tünet is elviselhetőbbé tehető.

Az inkontinencia nemcsak vizelet-, de széklet-visszatartási nehézséget is jelent. Az előbbi előfordulása azonban jóval gyakoribb, ráadásul a nők körében. Az inkontinencia egyre többünket érint a kor előre haladtával, de a fiatalabb korosztály körében sem teljesen ismeretlen.

Az inkontinencia okai

Az inkontinencia különböző mértékű lehet: van úgy, hogy csak pár csepp vizelet távozik egy tüsszentés, köhögés vagy nevetés alkalmával, de az is előfordul, hogy már nincs idő a mosdóig eljutni, olyan hirtelen kezd el feszíteni a hólyag. Az inkontinenciának éppen ezért különböző okai lehetnek:

  • Az enyhébb szivárgást elsősorban a gátizmok, a húgyhólyagot megtámasztó medencefenéki izmok meggyengülése okozza. Ez gyakran fordul elő fiatal nők körében, szülés után vagy a gátizmokat túlzottan megterhelő sportolás következtében is, az inkontinencia ezen típusánál a gátizomtorna például sokat segíthet.
  • Az inkontinencia súlyosabb eseteiben már enyhe megerőltetésre vagy hastájéki nyomásra is előfordulhat vizeletürítés. Ebben az esetben is mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen az inkontinencia csak tünet, aminek a kiváltó okait szakértőknek kell megtalálni, hogy az inkontinenciát a leghatékonyabb módszerrel lehessen kezelni. Ez lehet akár gyógyszeres kezelés vagy műtéti beavatkozás is, attól függően, mi az eredeti probléma.
A mindent az inkontinenciáról őszintén

Tegyünk az inkontinencia ellen

Ha még nem alakult ki nálunk az inkontinencia, tegyünk azért, hogy így is maradjon! Az inkontinenciát kiválthatja vagy súlyosbíthatja a túlsúly, a mozgáshiány, egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet, de az sem mindegy, mit eszünk vagy iszunk. Ha viszont már szenvedünk az inkontinencia tüneteitől, elviselhetőbbé tehetjük a mindennapokat speciális inkontinenciabetétekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top