Egészség

Talicskával toljuk a pénzt a gyógyszertárakba

Elképesztően sok pénzt, 10 milliárd forintot hagyunk ott a gyógyszertárak kasszájában havonta. Ebből a legtöbbet a nyugdíjasok költik szív- és érrendszeri gyógyszerre.

Magyarország patikáiban havonta 10 milliárd forintot hagy ott a magyar lakosság összesen. Ehhez 117 milliárd receptet váltanak ki a betegek, melyek közül 140-150 milliárd támogatott vény. A Legtöbbet a 65-69 évesek költik gyógyszerekre, akik 16 milliárd forintért vásárolnak. A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére 35 milliárd forint megy el évente.

Ezt a tömérdek pénzt Magyarország 2312, működési engedéllyel rendelkező, közforgalmú gyógyszertárában, illetve 677 fiók- vagy intézeti gyógyszertájában fizeti ki a lakosság a gyógyszerekért. A hatalmas bevétel ellenére mégsem nyílnak gombamód a patikák: 2014-ben 7, 2015-ben 2, tavaly pedig 3 közforgalmú gyógyszertárt nyílt, és egy párat be is zártak.

A legtöbb gyógyszert az Alföldön és Észak-Magyarországon (39,4 százalék) vásárolják, őket követik a dunántúliak (31,4 százalék), majd a Közép-Magyarországon élők következnek (29,2 százalék).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Világgazdaságnak elárulta azt is, hogy a tb átlagosan 42.500 forintot költ havonta egy betegre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top