Egészség

Végre betiltják a higanyos amalgám fogtömést

Kis lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy végleg kitiltsák az emberek szájából a higanyt is tartalmazó amalgám fogtöméseket. Először csak a gyerekek, a várandós nők és a szoptatós anyák számára lesz elérhetetlen.

Szigorítja az Európai Parlament a higany felhasználását, ezért szigorodik a higanyt is tartalmazó amalgám fogtömések használatára vonatkozó előírás is. 2018 júliusától tilos lesz amalgámtömést alkalmazni a 15 év alatti gyermekeknél, várandós nőknél és szoptatós anyáknál. A terv az, hogy 2030-ra végleg eltávolítsák ezt az anyagot a fogorvosok eszköztárából. Az amalgám fogtömések miatt évente 75 tonna erősen mérgező nehézfém kerül a környezetbe.

15 év alatti gyermekeknél már nem használható az amalgám
15 év alatti gyermekeknél már nem használható az amalgám

A higanyt mostantól csak tudományos célok érdekében lehet exportálni, behozni pedig kizárólag már jóváhagyott termékek gyártásához szabad. Megsemmisítése előtt az erősen mérgező és szennyező folyékony hulladékot a jövőben porrá kell alakítani – írja a Haszon Magazin.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top