Egészség

Pénzbírsággal büntetné a férfiak a maszturbálását egy képviselőnő

A törvényjavaslatban több meghökkentő ajánlás is szerepel, például a Viagra felírása előtti végbéltükrözés.

Jessica Farrar texasi demokrata képviselő nevéhez fűződik a Texas House bill 4260 sorszámú beadvány, amelynek címe Man’s Right to Know Act, vagyis “A férfiaknak joga van tudni”-törvény. Farrar azt javasolja, hogy a férfiaknál vezessenek be 24 órás várakozási időt, mielőtt önként vállalt vazektómiát (az ondóvezeték elköttetése) hajtanak rajtuk végre, vagy mielőtt Viagrát írnak fel számukra.

A képviselőnő javaslata emellett kötelező végbélvizsgálatot is előír – noha erre semmi szükség nincs ilyen esetben –, illetve arra is kötelezné a férfiakat, hogy a beavatkozások előtt végig kelljen olvasniuk egy, a törvénnyel azonos című információs kiadványt.

Jessica Farrar (j.) egy szavazójával (Fotó: Jessica Farrar/Facebook)
Jessica Farrar (j.) egy szavazójával (Fotó: Jessica Farrar/Facebook)

Talán a legfurcsább ötlet, hogy Jessica Farrar törvényjavaslata pénzbüntetéssel sújtaná az önkielégítést végző férfiakat. Egészen konkrétan száz dollárt kellene fizetni minden “szabályozatlan maszturbációs emisszióért”, ez ugyanis meg nem született gyerek elleni tettnek minősülne. Az egészségügyi intézmények területén végrehajtott “kibocsátást” pedig “a jelenlegi vagy jövőbeni feleséggel történő fogantatás céljaira” használnák.

A törvényjavaslat természetesen nem komoly, a demokrata képviselő ugyanis ezzel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a nőket gyakran felesleges és megkérdőjelezhető értelmű procedúrának vetik alá. A most benyújtott tervezet ugyanis egy 2011-es texasi törvény elé állít görbe tükröt, amely előírja, hogy az abortuszért folyamodó nőkön felesleges vaginális vizsgálatokat hajtsanak végre, hogy 24 órával a terhesség megszakítása előtt kötelező ultrahangvizsgálatot hajtsanak végre rajtuk. Az orvosokat pedig kötelezték rá, hogy pácienseiknek adjanak egyet a Women’s Right To Know című kiadványból, amelyről a TPR texasi közszolgálati rádióadó még januárban megállapította, hogy “ideológiailag részrehajló, orvosi szempontból pedig pontatlan” információkat tartalmaz. Például azt írják, hogy az abortusz növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

“Az elérhető kutatási eredmények elsöprő többsége bizonyítja, hogy az abortusztól nem nő a mellrák rizikója – írta a The Washington Post tényfeltáró Fact Checker blogja. – A kiadványban szereplő hivatkozások egyike egy olyan kutatást jelöl meg, amely vitatott módszertant használva próbált összefüggést kimutatni a kettő között, emellett a többi hivatkozott kutatási anyag pedig kifejezetten cáfolja, hogy az abortusz és a mellrák kockázata között ilyen összefüggés létezne.”

“Sokan viccesnek gondolják a törvényjavaslatot – nyilatkozta Farrar a Houston Chronicle-nek. Azok az akadályok azonban nem viccesek, amelyekkel a texasi nők nap mint nap szembesülnek. Ezeket az akadályokat a törvényhozók gördítették az útjukba, ezáltal megnehezítve a minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket.”

A képviselő attól tart, hogy az új amerikai vezetés csak tovább nehezítené a nők helyzetét, ezért döntött úgy, hogy beadja törvényjavaslatát.

“Szeretném elérni, hogy az emberek megálljanak és elgondolkodjanak – mondta a Texas Tribune újságírójának. – A kollégáim talán nem képesek erre, de remélem, hogy ez eléri azokat az embereket, akik rájuk szavaztak, vagy akik el sem mentek szavazni. Remélem, ettől megváltozik a véleményük, és segítenek majd eldönteni, hogy milyen problémákkal foglalkozzunk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top