Egészség

Ennyibe fog kerülni a kanyaró elleni oltás

Jövő héten már a patikákba kerülhet az oltóanyag, de nem lesz olcsó.

A gyártó közlése szerint csütörtökön kapják meg a nagykereskedők az oltóanyagot, vagyis legjobb esetben is csak a jövő hét elejére kerül a készítmény a gyógyszertárakba. Várhatóan 10 ezer forintnál is drágább lesz, mivel nincs rá állami támogatás – írja a haszon.hu. Az oltás körülbelül két hét alatt adhat védettséget a kanyaró ellen.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége kapott legalább egy kanyaró elleni oltást. A hosszú távú védettség kialakítása érdekében 1989-től két alkalommal, 15 hónapos, majd 11 éves korban kapnak oltást a gyerekek. Az elmúlt két évtizedben Magyarországon az úgynevezett átoltottság meghaladta a 98 százalékot. Hazai eredetű kanyarómegbetegedés 2002 óta nem fordult elő, és az elmúlt 15 évben behurcolt, illetve behurcolással összefüggő esetből is csak tizenkettőt jelentettek Magyarországon.

A kanyaró súlyos fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A beteg a tipikus kiütések megjelenése előtt négy nappal már fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart.

Romániában országos kanyarójárvány van – ott 2016 eleje óta 3109 kanyaróst diagnosztizáltak –, Magyarországon kívül még hét ország érintett Európában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top