Egészség

Szervtranszplantáció: egyre hosszabbak a várólisták

Meghaladja a százat is az idei szervtranszplantációk száma az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) friss adatai szerint, viszont a várólisták egyre csak híznak.

Idén már 84 beteg kapott új vesét, 18 embernek ültettek be új májat, és 12 sikeres szívtranszplantációt is végrehajtottak az orvosok a hazai kórházakban a nemzeti szervdonációs regiszter legfrissebb adatai szerint. Végeztek két kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést is, illetve öt tüdőtranszplantációt is – olvasható az OVSZ oldalán.

Hiába a 84 sikeres veseátültetés, jelenleg további 1207 ember szerepel a várólistán. 2016 februárjában 1145-en, augusztusban 1158-an, idén márciusban pedig már 1207-en várnak vesére.

Magyarország 2011 óta tagja az Eurotransplantnak, így már nem a magyar orvosok döntenek egy-egy átültetésről. Az, hogy ki mikor kerül sorra, azt orvosszakmai és igazságossági szempontok alapján dönti el az európai szervezet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top