Egészség

Felejtsd el a dzsúzdiétát, ha jót akarsz magadnak!

Mint annyi táplálkozási őrület, ez is a hollywoodi hírességek környékéről indult világhódító útjára. A gond csak az a töménytelen mennyiségű gyümölcs- és zöldséglé fogyasztásával, hogy egyáltalán nem olyan egészséges, mint azt sokan gondolják.

A meglepő felfedezés egy friss kutatásnak köszönhető, amelyet hétfőn tettek közzé a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban. A kutatók korábbi tanulmányokat és egyszerű bejelentéseket vizsgáltak meg, és azt próbálták megállapítani, hogy helytállóak-e az azokban szereplő állítások.

Az eredmények lesújtóak: a vizsgált étkezési tanácsokat sok esetben legfeljebb egyetlen korábbi kutatás támasztja alá, ami arra utal, hogy az eredményeket nem sikerült reprodukálni, vagy hogy kevés információnk van azok helytállóságát illetően. Más kutatások olyan ipari szereplők megrendelésére készültek, akik pénzügyileg érintettek, ez pedig megkérdőjelezi, hogy megbízható, független kutatók által alátámasztott adatokról van szó. A harmadik kategóriában olyan vizsgálatok szerepeltek, amelyek önbevalláson alapulnak – az ilyen, jellemzően kérdőíves felmérések, kutatások esetében gyakori probléma, hogy a válaszadók hamis válaszokat adnak, vagy csak szimplán rosszul emlékeznek saját étkezési szokásaikra.

A dzsúz többet árt, mint használ!

A különböző gyümölcsök és zöldségek turmixolása azzal a kockázattal jár, hogy megnő a szervezetbe bevitt felesleges kalóriák és extra cukor mennyisége. Amikor valaki átküldi a turmixgépen kedvenc zöldségét vagy gyümölcsét, gyakorlatilag cukros vizet hoz létre, némi vitamintartalommal. A turmixolás során ugyanis rengeteg értékes rost és tápanyag egyszerűen veszendőbe megy.

Kár azokért a jó kis rostokért! (Fotó: Tumblr)
Kár azokért a jó kis rostokért! (Fotó: Tumblr)

“Az egész gyümölcsök és zöldségek rengeteg olyan hasznos összetevőt tartalmaznak, amely a belőlük készült levekben már nem feltétlenül találhatóak meg” – nyilatkozta az ABC hírcsatornának Keith Ayoob, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa, aki nem vett részt a mostani kutatásban. “Az emberi gyomor viszont egy kiváló turmixgép, csak egy picivel lassabban működik. Használjuk a fogunkat és a beleinket arra, amire valók és ne felejtsük, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található természetes rostok kulcsfontosságúak az egészséges táplálkozás szempontjából.”

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a dzsúzdiétát sokan fejben összekötik a méregtelenítéssel, holott arról már korábban bebizonyították, hogy a szervezetnek semmi szüksége rá. Sőt a kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a méregtelenítés épp ellentétes eredményt is hozhat, mivel hatására a szervezet lassabban szűri ki a káros anyagokat. A gyümölcs- és zöldséglevekkel bevitt nagyobb mennyiségű cukor pedig megakadályozhatja a sokak által épp a dzsúzdiétától várt fogyást.

A kókuszolaj sem annyira egészséges

A kókuszolaj vagy kókuszzsír hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, mint úgynevezett “egészséges” zsiradék. A mostani kutatásból azonban kiderül, hogy ebben a növényi olajban több telített zsírsav található, mint a vajban vagy a disznózsírban. A kutatók úgy fogalmaznak, hogy “a trópusi növényi olajoknak tulajdonított pozitív egészségügyi hatásokat nem támasztják alá tudományos bizonyítékok”, ezért az ilyen típusú olajok és zsírok használatát nem ajánlják.

A tanulmány készítői megvizsgálták a gluténbevitel kérdését is, és azt találták, hogy a gluténérzékenységet sokkal többen gondolják problémának, mint amennyi embert valójában érint.

Az emberiség körülbelül hat százalékánál azonosítható valamiféle érzékenység erre a gabonafehérjére, emellett, hacsak valaki nem allergiás a gabonafélékre, vagy nem szenved cöliákiában, nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a gluténmentes étrendnek számukra bármiféle pozitív hatása lenne. A kutatók rámutattak, hogy a dzsúzdiétával szemben a gluténmentes étrendnek nincs negatív hatása az egészségre, ha a diétázó nem visz be felesleges kalóriákat vagy koleszterint a glutént tartalmazó élelmiszerek helyett. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top