Egészség

Oroszok komolyan állítják: megvan a rák ellenszere

Kikísérleteztek a világűrben egy olyan fehérjét az orosz kutatók, ami pár éven belül a rák ellenszere lehet. Eredményükről ma számoltak be az Izvesztyija című napilapban.

A Nemzetközi Űrállomáson kísérleteztek ki orosz tudósok egy fehérjét, amely a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után, három-négy év múlva “a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is”. Ezt a bátor kijelentést Andrej Szimbircev professzor, az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség különleges tisztaságú készítmények előállításával foglalkozó kutatóintézetének igazgatóhelyettese tette, miután egy interjúban beszámolt a világűrben zajló kíséreltek eredményéről.

A fehérjével elvégzett kísérletek többsége a melanomás és szarkómás egereknél és patkányoknál teljes gyógyuláshoz vezetett, az esetek többségében még a kései stádiumban is. “Ezért határozottan ki lehet jelenteni, hogy a fehérje rendelkezik a rák gyógyításához szükséges biológiai aktivitással” – mondta.

Szimbircev szerint az úgynevezett hősokkfehérje nemcsak megvédi a sejteket a károsodástól, hanem az immunválasz erősítésében is szerepet játszik. A protein minimális mennyiségben az emberi szervezetben is létezik, az orosz tudósok azonban azonosították az előállítását szabályzó gént, és előállítottak egy baktériumsejtet, amely a fehérjét elő tudja állítani.

“Ezek a baktériumsejtek jól osztódnak, ez lehetővé tettek, hogy sok fehérjét nyerjünk” – mondta Szimbircev. “Még egy év kell ahhoz, hogy a szer biztonsági tesztjeit befejezzük, az után kezdődhetnek a klinikai próbák” – nyilatkozott a professzor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top