Egészség

Milliókra büntették a vitamingyártót megtévesztő reklámjai miatt

Kétmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Spártai Vitamin Kft.-t, amiért az jogsértő módon reklámozta termékeit, plusz még a vitaminok összetételével is megtévesztette a fogyasztókat.

Már egy ideje uniós jogszabály tiltja, hogy a gyógyszerreklámokban a gyógyszereket orvosok ajánlására hivatkozva népszerűsítsék. A Spártai Vitamin Kft. ennek ellenére 2014 márciusa óta több reklámjában is hivatkozott orvosi ajánlásra, ami jogszerűtlen. A GVH vizsgálata megállapította azt is, hogy a cég bizonyítatlanul állította azt, hogy teremékei 100 százalékban természetesek.

Milliókra büntették a vitamingyártót megtévesztő reklámjai miatt

A kétmillió forintos bírság kiszabásakor a versenyhivatal súlyosbító körülményként értékelte a jogsértő gyakorlat kiterjedtségét, de enyhítette a büntetést, hogy a cég nem tagadta a jogsértést, sőt már a versenyfelügyeleti eljárás alatt elkezdte megváltoztatni kereskedelmi kommunikációját, lekerült a vitaminok címkéiről az orvosi ajánlás is.

Az ágazati szabályozás szerint élelmiszerek hirdetésekor tilos olyan egészségre vonatkozó állításokat tenni, amelyek egyes orvosok vagy egészségügyi szakemberek, valamint egyéb – közösségi vagy tagállami szabályozás által biztosított kereteken kívüli – szervezetek ajánlásaira hivatkoznak.

Frissítés: A Spártai Vitamin Kft. közleményét adott ki, amiben nem vitatják a versenyhivatal döntését, ám szükségesnek tartották megemlíteni többek között azt, hogy egy 2014-es szlogen miatt indult a GVH vizsgálata, amit egyből lecseréltek. Illetve már korrigálták a termékösszetevőkre vonatkozó információkat is. Megtudhattuk, hogy csak azokban az esetekben használnak nem természetes alkotóelemeket, ha azt a gyártási technológia feltétlenül indokolja: például, hogy egy kapszula kényelmesen lenyelhető legyen és ne hulljon darabokra a dobozban – írják. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top