Egészség

Hálapénz miatt menekülnek a kórház orvosai

Az utóbbi három hónapban öten is felmondtak egy budapesti kórházban, állítólag azért, mert a műtétek nagy részét a hálapénz miatt a főorvosok végezték el.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a fővárosi Szent János Kórház sebészeti osztályáról öt rezidens is távozott az elmúlt negyed évben. A felmondást az újság nevük elhallgatását kérő alkalmazottakra hivatkozva azzal indokolja, hogy az orvosok nem operálhattak eleget, mivel anyagi okokból – a hálapénz miatt – a főorvosok végezték el a műtétek nagy részét. A felmondások oka emellett: a kórházban uralkodó állapotok és az alacsony fizetés.

Képünk illusztráció (Fotó: Tumblr)
Képünk illusztráció (Fotó: Tumblr)

A kórházban maradt sebészek terhe egyre nagyobb, mert a távozók miatt többet kell ügyelniük. Ezt jelezték is a kórház vezetésének, de az egyelőre nem állt elő megoldással. A Magyar Nemzet szerint a helyzet odáig fajult, hogy az orvosok két hetet adtak a vezetőségnek a helyzet rendezésére.

A lap megkereste a Szent János Kórházat, de még nem kaptak választ. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete és a Szinapszis Kft. friss kutatása szerint egyébként bár az orvosok 61 százaléka nem ért egyet a hálapénz rendszerével, a mostani körülmények között szükségesnek tartja ezt a megoldást.

A rezidensek között azonban 56 százalék azok aránya, akik teljesen elutasítják a hálapénzt. A felmérés szerint a betegek félnek attól is, hogy rosszabb ellátást kapnak, ha nem adnak hálapénzt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top