Egészség

Egészséges táplálkozás lehet a depresszió ellenszere?

Egy friss tanulmány szerint a depresszióban szenvedők állapotán jelentősen javíthat, ha egészséges táplálkozásra váltanak.

Az ausztrál Deakin Egyetem professzora, Felice Jacka már régóta foglalkozik a táplálkozás és a hangulat összefüggéseinek kutatásával, legfrissebb kutatásában (The SMILES Trial) pedig arra jutott, hogy még a depressziós betegek állapota is javulhat a megfelelő táplálkozástól.

Egészséges táplálkozás lehet a depresszió ellenszere? 

Jacka az elmúlt hét évben számos tanulmányt publikált már arról, hogy az egészségtelen étkezés hozzájárulhat a depresszió kialakulásához, most azonban sikerült a fordítottjáról is megbizonyosodnia. Jacka ráadásul a korábbi (tudományos értelemben vett) feltételezéseivel ellentétben ezúttal kísérlettel bizonyította állítását: 67 olyan férfit és nőt gyűjtött össze, akik enyhe vagy súlyos depresszióban szenvednek, és egészségtelen életmódot folytatnak, majd az alanyok felét az egészséges mediterrán diétára kötelezte. Ők dietetikussal is konzultáltak és jártak táplálkozási tanácsadóhoz is.

A 12 hetes tanulmány előtt és után különböző tesztekkel mérték az alanyok depressziójának súlyosságát, és a kísérlet végére arra jutottak, hogy az egészséges diétára váltóknak jelentősen javult az állapota, sőt voltak olyanok is, akik a teszt eredményei szerint már nem is szenvedtek többé depresszióban. 

Külön jó hír, hogy a jótékony hatású diéta nem megvonásokkal terhes aszketikus étkezést jelent: az édességeket, gyors ételeket és zsíros fogásokat kell csak száműznünk, miközben figyelni kell rá, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, olívaolajat és olajos magvat fogyasszunk!

 

PsychologyToday

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top