Mosdófelújítási program

A magyar férfi állva vizel – kivéve, ha pécsi

Ezren válaszoltak arra a kérdőívre, amely a magyar lakosság otthoni higiéniai szokásait vizsgálta. Kiderült, a higiénia rendkívül fontos szempont, de az is, hogy a magyar férfi inkább állva intézi folyó ügyeit. Pécsett élnek a kivételek.

A 18 évnél idősebbek körében készített felmérésben a válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hetente tisztítja háztartásában a vécét, egyharmaduk pedig minden nap tesz a kagyló tisztaságáért. A megkérdezettek 69 százaléka a vegyi fertőtlenítőszerekre esküszik, de 57 százalékuk a tablettáknak, kapszuláknak és zseléknek is bizalmat szavaz a WC felületén lerakódó baktériumok elleni küzdelemben. Egyébként a megkérdezettek több mint felének a tisztaság nélkülözhetetlen elvárás, ha a saját vécéjéről van szó, a megkérdezettek egyharmada pedig a higiéniát említette első helyen.

A magyar férfi állva vizel - kivéve, ha pécsi

A fa vécédeszkánál jobb a műanyag

A Domestos felmérése szerint a legtöbb otthoni mellékhelyiségben a vécécsésze mellett vécépapírtartó, vécékefe, esetleg kézmosó található, és közel háromszor többen használnak műanyag vécédeszkát (80 százalék), mint a fából készültet (26 százalék), ami nem véletlen, hiszen a fából készült esetében jobban megtelepedhetnek a kórokozók, baktériumok.

A válaszadók háromnegyede folyékony szappannal (74 százalék), míg a többiek hagyományos szappannal mosnak kezet vécéhasználata után. És bizony a higiéniai szokásokat kutató felmérés arra is fényt derített, a magyar férfi állva vizel, kivéve ha pécsi.

Olvasunk és kütyüt nyomogatunk a vécén

A megkérdezett férfiak közel kétharmada állítása szerint állva vizel, a többiek inkább a deszkán ülve végzik folyó ügyeiket. Meglepő eredmény, hogy a dél-dunántúli férfiak többségében inkább ülve vizelnek (53 százalék).

Az is kiderült, ki mivel foglalatoskodik vécézés közben. A válaszadók több mint kétharmada semmit nem csinál, végzi, amit végeznie kell. Akik ugyanakkor több dologra is képesek egyszerre figyelni, leginkább a vécén olvasást választják, újságot tartva a kezükben. Őket a mobilon, tableten történő olvasók követi. Utóbbit inkább a városokban élők viszik magukkal még a vécére is.

2017-ben is folytatódik a Domestos iskolai mosdófelújítási programja

Mivel a higiéniai szokások a szakértők szerint már gyermekkorban kialakulnak, fontos, hogy minél több helyen vegye körül őket higiénikus környezet. Ezért immár harmadik alkalommal Magyarországon, az Unilever minden kiskereskedelmi forgalomban értékesített Domestos termék után 5 forintot fordít általános iskolai mosdók felújítására. Az idei akció 2017. február 1. és április 30. között zajlik. Így bárki, aki Domestos terméket vásárol a program három hónapja alatt, maga is hozzájárul a felújításokhoz. Az első három iskola felújítását a Domestos ismét garantálja, de hogy a tíz kiválasztottból végül hány iskola mosdói újulnak meg, az csak a vásárlókon múlik. A jelöltekre a Domestos honlapján lehet szavazni, az akció során a legtöbb szavazatot kapó iskolák mosdóit újítják fel. Érvényes szavazatokat leadni 2017. február 1. és 2017. április 30. között lehetséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top