Egészség

Alig szűrik a háziorvosok a kóros aluszékonyságot

2015 óta kötelező jelleggel írják elő a háziorvosok számára, hogy a jogosítványok megújításakor az alvászavarra vonatkozó szűrést is el kell végezniük. A vizsgálatot ugyanakkor csak kevesen végzik el.

Nem minden háziorvos végzi el az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványok megújításakor, holott erről 2015 óta jogszabály rendelkezik..

A 119 orvos részvételével készített felmérés szerint csupán a praxisok 39 százalékában végzik el rutinszerűen a szűrővizsgálatot a jogosítványuk megújítása miatt orvosi vizsgálatra jelentkezőknél – írja a Magyar Idők.

Torzsa Péter, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság háziorvosi munkacsoportjának tagja, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense elmondta, a háziorvosok 15 százaléka, saját bevallása szerint, egyáltalán nem, 46 százaléka pedig csak a rizikófaktorral rendelkező, például elhízott, magas vérnyomással küzdő pácienseknél kerít sort az alvásvizsgálatra.

Szakértők szerint óriási szükség lenne a rendszeres szűrésre, mivel közel kétszer nagyobb a kóros aluszékonyság, mint az alkoholos befolyásoltság miatti baleseti kockázat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top