Egészség

Szívmelengető mozgalmat indított egy rákbeteg tinédzser

Becca haldoklik. De azt a kevés időt, ami még van az életéből, szeretné alaposan kihasználni, és nyomot hagyni a világban. Mi pedig csak gratulálni tudunk az ötletéhez.

Emlékeztek még A jövő kezdete című filmre? A történet főszereplője egy kisfiú, Trevor (Haley Joel Osment), aki azt a feladatot kapja a tanárától (Kevin Spacey), hogy változtassa meg a világot: tegyen valami jót. A gyerek komolyan veszi a feladatot, és segít három embernek, akiket arra kér, hogy kövessék a példáját. Ezzel aztán egy óriási jótékonysági piramisjátékot indít el.

Ez a film jutott eszembe, amikor Rebecca Schofield történetét olvastam. A 17 éves kanadai lánynak agytumora van. Már két éve folytat hősies küzdelmet a betegséggel. Decemberben tudta meg, hogy a betegség továbbterjedt a szervezetében, s az orvosok szerint maximum egy év van még hátra az életéből.

Szembesülve a szörnyű hírrel, Becca bakancslistát írt. Szerepel a tervei között egy csomó személyes dolog és cél, amit még szeretne elérni – például minél több értékes időt akar a szüleivel tölteni, és szeretne utazgatni, de ami ennél sokkal érdekesebb, egy kéréssel fordult az emberekhez. Azt szeretné, hogy minél több ember vegyen részt az általa indított kedvességjátékban, melynek annyi a lényege, hogy tegyenek jót valakivel, aztán a jótett bizonyítékát posztolják a közösségi oldalukon #BeccaToldMeTo (Becca kért rá) hashtaggel. A cselekedetre vonatkozóan nincs semmi megkötés, mindegy, hogy csak megcsinálja valaki a vacsorát az anyukája helyett, vagy vesz egy kávét egy kollégájának. A lényeg pusztán a szándék: egy kis örömet csempészni valakinek a napjába.

Az akció rövidesen vírusként kezdett terjedni a neten. Volt, aki tűzifával segített rászorulókon, elment vért adni, mások ellapátolták a havat idős szomszédaik háza előtt,

egy iskolai osztály tagjai pedig Valentin-napra száz papírvirágot készítettek a tanárnőjüknek.

És a mozgalom egyre csak terjed: válaszoltak már Becca kérésére Japánban, Spanyolországban, és elismerését fejezte ki az ötletért Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke.

Ami a lány állapotát illeti: van egy kis jó hír: az orvosok januárban közölték, hogy Becca daganatai zsugorodni kezdtek. A Schoffield család pedig sorra teljesíti a bakancslista pontjait. Nemrég jártak Quebecben vonattal, aztán tovább utaztak Torontóba, ahol megnéztek egy NHL-meccset, s Becca kapott is egy mezt kedvenc csapatától, a Dallas Starstól.

Mi pedig mi mást is mondhatnánk: szívből drukkolunk a lánynak, hogy még sokáig szeretteivel lehessen, és lássa, amint mozgalma tovaterjed a világban.

via

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top