Demenciát okozhat a foci

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Beigazolódott, amit eddig is sejtett minden focista és edző: akár demenciát is okozó agykárosodást is okozhat a labda rendszeres fejelése vagy a többiekkel való összeütközés. Bármilyen meglepő, a témában ez volt az első ilyen jellegű kutatás.
2017. 02. 15. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Most már egy tanulmány is alátámasztja, hogy a profi focistákat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint a bokszolókat vagy az amerikaifutball-játékosokat. Az Acta Neuropathologica című tudományos lapban szerdán megjelent tanulmány elkészítéséhez a szakértők 14 visszavonult, demenciában szenvedő futballistát követtek figyelemmel, hatuk esetében megkapták a legközelebbi hozzátartozó engedélyét az elhunyt sportolók halála utáni vizsgálathoz is.

A hatból négy sportoló agyában krónikus traumatikus enkefalopátiára (CTE), a demencia potenciális okozójára utaló bizonyítékot találtak. Mind a hatuknál az Alzheimer-kór jelei is mutatkoztak. „Bemutattuk, hogy ugyanaz a kórkép, amely előfordul volt bokszolóknál, előfordulhat néhány volt futballistánál is, akik demenciával küzdenek, de nyomatékosítom: csak nagyon kis számú játékost vizsgáltunk” – mondta Huw Morris, a University College London (UCL) neurológiai intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője.

„A vizsgált sportolók karrierjének átlagos hossza 26 év volt, ami több ezer órányi játékidő, több ezer órányi edzés és több ezer fejelés. Úgy gondolom, a szabadidőben focizóknál rendkívül alacsony a kockázat” – tette hozzá.

 


A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus