Egészség

Demenciát okozhat a foci

Beigazolódott, amit eddig is sejtett minden focista és edző: akár demenciát is okozó agykárosodást is okozhat a labda rendszeres fejelése vagy a többiekkel való összeütközés. Bármilyen meglepő, a témában ez volt az első ilyen jellegű kutatás.

Most már egy tanulmány is alátámasztja, hogy a profi focistákat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint a bokszolókat vagy az amerikaifutball-játékosokat. Az Acta Neuropathologica című tudományos lapban szerdán megjelent tanulmány elkészítéséhez a szakértők 14 visszavonult, demenciában szenvedő futballistát követtek figyelemmel, hatuk esetében megkapták a legközelebbi hozzátartozó engedélyét az elhunyt sportolók halála utáni vizsgálathoz is.

A hatból négy sportoló agyában krónikus traumatikus enkefalopátiára (CTE), a demencia potenciális okozójára utaló bizonyítékot találtak. Mind a hatuknál az Alzheimer-kór jelei is mutatkoztak. “Bemutattuk, hogy ugyanaz a kórkép, amely előfordul volt bokszolóknál, előfordulhat néhány volt futballistánál is, akik demenciával küzdenek, de nyomatékosítom: csak nagyon kis számú játékost vizsgáltunk” – mondta Huw Morris, a University College London (UCL) neurológiai intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője.

“A vizsgált sportolók karrierjének átlagos hossza 26 év volt, ami több ezer órányi játékidő, több ezer órányi edzés és több ezer fejelés. Úgy gondolom, a szabadidőben focizóknál rendkívül alacsony a kockázat” – tette hozzá.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top