Egészség

Ők lehetnek napjaink Marie Curie-jei

Ha megkérdezel valakit, hogy mondjon egy kutatónőt, akkor ma is sokan Marie Curie-t mondják. Tudják, hogy a radioaktivitást kutatta és Nobel-díjas.

 Láttátok A számolás joga (Hidden Figures) című filmet? Az ötvenes évek Amerikájában játszódik, a szegregáció idején, valós történetet dolgoz fel. Három fekete kutatónő története a NASA-nál, akik mindhárman úttörők voltak, és nem mellesleg zsenik. De mivel nők is voltak és feketék is, nem volt könnyű dolguk, hogy elismerjék a tudásukat. 

Az egyik főszereplő, Janelle Monae egy interjúban azt mondta, hogy amikor olvasta a forgatókönyvet, azt hitte, hogy ez egy kitalált történet, mert ő sem hallott sohasem a NASA emberi számológépeiről, akik történetesen mind fekete nők voltak.

Priceless. #Femthefuture #Hiddenfigures

Janelle Monáe (@janellemonae) által közzétett fénykép,

 Az ő történetük adta az ötletet az Élő Tudósok hashtag (#ActuallyLivingScientists) elindítására, hogy azok a kutatók is megmutathassák magukat, akik a napjainkban kutatnak, fontos dolgokon dolgoznak, mégsem ismerjük őket.

 “Amina vagyok. A sejtváz fehérjéinek sejtosztódásra és a rákra gyakorolt hatását kutatom.”

 “Éppen egy új munkába kezdek: gyógyítási céllal állítok elő molekulákat.”

 “Neurobiológus vagyok, és ma a támasztósejtekről tartok előadást.”

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top