Egészség

Ez történik a testeddel, ha leteszed a cigit – videó

A dohányzásról való leszokás érdekében általában koromfekete tüdőkkel és gennyes daganatokkal fenyegetünk, de érdekes a dolgot a másik, pozitívabb végéről megragadni: mi történik a testünkkel, ha letesszük a cigit? Hát egy rakás jó dolog!

Gondoltad volna, hogy a cigi letétele után már 20 perccel jelentkeznek az áldásos hatások? A vérnyomásod és a szívverésed ekkora zökken vissza a normális – és a dohányzás miatt kibillentett – kerékvágásba.

És ha nem tervezünk következőre rágyújtani, a pozitív hatások csak jönnek és jönnek. Két óra után jöhetnek az elvonási tünetek, amiktől morcosak lehetünk, és alvási problémák is jelentkezhetnek, de alig 8 óra elteltével már a vérünk oxigénszintje is javulni kezd.

Ez történik a testeddel, ha leteszed a cigit - videó

Egy nappal később a köhögés intenzívebb lehet, mint a dohányzás ideje alatt, de ez is csak a tisztulás folyamatának jele: ilyenkor próbál megszabadulni a tüdő a dohányzással belekerült káros anyagoktól. És tessék, 24 óra elteltével máris csökkentettük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát! Hát nem csodás?

Két nap után a dohányzástól érzéketlenebbé vált nyelv visszanyeli az ízlelés képességét, és még az idegvégződések is javulásnak indulnak, és akkor ugorjunk egy nagyot: 10 évvel később a tüdőrák kialakulása 50 százalékkal csökken a dohányosokhoz képest, 15 év múlva pedig pont ugyanannyi esélyünk lesz a szívinfarktusra, mint egy olyan személynek, aki soha életében nem dohányzott.

Íme a videó, ami pontosan (mókás rajzokkal kísérve) elmagyarázza, miért is jó letenni a cigit:

 

Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top