Egészség

Ez a három leggyakrabban öröklődő rákfajta

Ma már szinte minden család érintett, mindenkinek van az ismerősei, barátai vagy munkatársai között rákbeteg. Ez nagyon ijesztő, éppen ezért összeállítottam egy rendhagyó listát a rákbetegségek legjeiből, hogy tudd,mi az, amire leginkább oda kell figyelned.

A 3 leggyakrabban előforduló

Nincs mit szépíteni, nagyon sok a rákbeteg. Szerintem nem fogsz meglepődni a sorrendtől. Ha a teljes népességet nézzük, akkor a harmadik a mellrák, ami bár nagyon kis számban, de férfiakat is érint, második a vastag- és végbélrák, első pedig a tüdőrák. Ha ezt lebontjuk nemekre, akkor egy kicsit változnak a helyezések, de tulajdonképpen majdnem ugyanazok a szereplők. Nőknél első helyen áll a mellrák, második a tüdőrák, és harmadik a vastag- és végbélrák.

Férfiaknál pedig első a tüdőrák, második a vastag- és végbélrák, harmadik helyen pedig a prosztatarák szerepel a statisztikákban. Ha az arányokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a vastagbélrák majdnem ugyanolyan mértékben fenyegeti a nőket és a férfiakat is, viszont a tüdőrákot sajnos nagy előnnyel viszik a férfiak.

 A 3 leggyakoribb halálok

Mellrákban, a számok alapján kevesebb, mint a betegek harmada hal meg. Második helyezettünk szintén a vastag- és végbélrák, ami nagyjából a betegek felének életét követeli, és első helyen itt is a tüdőrák áll. Lássuk, hogy állunk, ha nemek szerint vizsgáljuk a kérdést. Nőknél sorrendben első a tüdőrák, második a vastagbélrák, harmadik pedig a mellrák. Férfiaknál pedig tüdőrák, vastagbélrák, és prosztatarák a sorrend. Észrevettétek a vastagbélrák masszív második helyét? Ez sajnos egyáltalán nem véletlen, nagy szerepe van benne annak, hogy bizonyos dolgok még ma is tabunak számítanak, ezért sokan nem fordulnak időben orvoshoz, csak amikor már késő.

 A 3 leggyakrabban öröklődő

Bizonyos rákbetegségek sajnos öröklődhetnek is, de ezt biztosan tudjátok. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen érinteni fog mindenkit a családban, de egy-egy beteg családtag bizony növeli az esélyét a betegség megjelenésének. Ez pedig sajnos inkább a nőket érinti, mert ha megnézed, a háromból kettő női daganat, a harmadik pedig mindkét nemet ugyanúgy érinti: a három leginkább öröklődő ráktípus a petefészekrák, a mellrák és a vastagbélrák egyes típusai.

A szakemberek álláspontja szerint, ha a családban korábban már előfordult ilyen betegség, akkor mindenképpen érdemes már fiatalabb korban elkezdeni a rendszeres szűrővizsgálatokat. Például vastagbélrák esetén azt mondják, hogy legalább tíz évvel korábban, mint amennyi idősen a beteget diagnosztizálták. Bizonyos esetekben, például mellrák esetén lehetőség van genetikai vizsgálatra, ami kimutatja a betegségre való hajlamot, pozitivitás esetén így lehetőség van a szorosabb kontrollra.

A 3 legjobban szűrhető

A szűrés nagyon kényes kérdés, sokan félnek a vizsgálatoktól, de ha megnézzük, melyik rákbetegségek a leggyakoribbak, és melyik okozza a legtöbb halált, akkor érdemes elgondolkodni a szűrési lehetőségeken. A legfontosabb, amiről beszélnünk kell, az a mammográfia, amire a veszélyeztetett korosztály meghívólevelet kap kétévente, és önvizsgálattal kiegészítve nagyon hatékony lehet.

A másik kettő, amiről tudnod kell, az a méhnyakrák és a vastagbélrákszűrés. Ezek azért fontosak, mert nem csak a már megjelent betegség szűrhető ki, hanem a rákmegelőző állapotok is felismerhetők, és így időben eltávolíthatók, még mielőtt rosszindulatúvá válnának. Tehát ezekben az esetekben nemcsak szűrésről, hanem megelőzésről is beszélhetünk. Érdemes utánajárni a lehetőségeknek, hogy a legmegbízhatóbbat válasszuk.

És a 3 legjobban gyógyítható

Erre nincsenek statisztikák, így megkérdeztem az orvosom, aki azt mondta, hogy a három legjobban gyógyítható a mellrák, a vastagbélrák, és egy teljesen új versenyző lépett a látókörünkbe, a hererák. Az első kettő esetében ma már a hagyományos kemo- és sugárterápia mellett célzott terápiák is mindenki számára elérhetők, ami nagyban javítja a túlélést. A hererák gyógyítása is sokat fejlődött. Húsz éve még halálos betegség volt, ma már szerencsére szinte teljesen gyógyítható. 

Ha már a gyógyításnál tartunk, mindenképpen beszélnünk kell a kutatásokról is. Folyamatosan keresik a különböző ráktípusok gyógymódjait, hogy a lehető legtöbb betegen tudjanak segíteni. Te tudod, melyik betegségekkel kapcsolatban végzik a legtöbb kutatást? Az egyik a mellrák, ami gondolom, nem lep meg, a másik pedig a limfóma. 

Ezek nagyon fontos információk, amiket mindenkinek tudnia kellene, hiszen ha tisztában vagy vele, mi az, ami fenyeget, és mi az, amire oda kell figyelned, akkor sokkal többet tehetsz saját magad és szeretteid egészségéért. Önvizsgálat havonta, mammográfia kétévente, méhnyakszűrés évente, és vastagbélszűrés (vizsgálattól függ mennyi időnként). Ne feledd, az életed a tét, ne csak legyints rá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top