Egészség

Így győzd le a depressziót!

A kognitív viselkedésterápia – ahogy a neve is mutatja – a viselkedés, a gondolkodási beidegződések megváltoztatásával igyekszik jótékony hatást elérni. A gyógyszerelés mellett a depresszió kezelésének egyik módszere.

Az alábbi technikáknak azonban nem csak a valóban depresszióban szenvedők láthatják hasznát, alapvetően megfogadásra érdemes tanácsok.

Ne dramatizáljuk a dolgokat! Ha bármilyen eseménnyel kapcsolatban rögtön a legrosszabb kimenetel és következmény ugrik be, az bénítóan hat ránk. Például nem kell rögtön a hajléktalanságtól rémüldözni, csak mert hónap végén kifutottunk a pénzből.

Hagyjuk abba a múlton rágódást! Kár belesírni a kiömlött tejbe, változtatni már úgysem tudunk a dolgokon. Viszont a megtörtént eseményeken rágódás megakadályoz a cselekvésben is.

A megtörtént dolgokon rágódás nem visz előre
A megtörtént dolgokon rágódás nem visz előre

Lássuk be, hogy nem látunk a jövőbe! A depressziósok és a pesszimisták gyakori jellemzője, hogy atombiztosan tudni vélik a – természetesen éjsötét – jövőjüket. Szóval próbáljunk inkább megmaradni a jelen talaján.

Ragaszkodjunk egy határozott menetrendhez! Sokat segít az életmenet fenntartásában, ha napirend szerint élünk, nem pedig csak kifolyik a kezünk közül az idő. Még ha semmi kedvünk sincs hozzá, akkor is keljünk fel a megszabott időben, együnk, ha nem is kívánjuk stb. Ez nem csak depresszió, de például munkanélküliség esetén is sokat segít a lelki épség megőrzésében.

Tűzzünk ki kis célokat! Találjunk ki néhány, könnyen megvalósítható, de értelmes célt. Tehát például ne azt fogadjuk meg, hogy egy héten belül állást találunk, mert ez biztos kudarcgenerátor. Helyette határozzuk el például, hogy holnap elvisszük a télikabátokat a tisztítóba.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top