Egészség

Őszintén a nőiességről – változókorban (x)

Fiatal csitriként az ember lánya hajlamos azt gondolni, hogy a negyvenes-ötvenes nők már mind "öregek". Majd pedig, magunk is elérve ezt a kort, kellemes csalódásként konstatáljuk, hogy bizony tévedtünk. Az érett nők vonzereje, magabiztossága irigylésre méltó – bár hogy a vonzó felszín alatt milyen gondokkal kell nap mint nap megküzdenünk, arról a környezetünk gyakran mit sem sejt.

 Nem “öreg” nő: érett nő!

Egy mai negyvenes-ötvenes nő már maga mögött tudja a gyermekvállalás éveit, személyisége kiteljesedett, tudja mit akar, honnan hová tart, és általában szakmailag ilyenkor éri el pályája csúcsát. Egyáltalán nem érzi magát öregnek, még ha a teste küld is néha jeleket arról, hogy már egy ideje elmúlt huszonéves.

Őszintén a nőiességről – változókorban

Amit kívülről nem láthatunk…

A testet ugyanis nem lehet becsapni: a hormonális változások akkor is elkezdődnek, ha történetesen éppen életünk legszebb, legaktívabb, legsikeresebb és legragyogóbb szakaszába léptünk. Ezt hívják változókornak, kevésbé szép nevén klimaxnak.

A klimax tünetei

A változókor a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes életévek vége felé kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron (sárgatest hormon), majd az ösztrogén (tüszőhormon) szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik az érintett nők mindennapjait. Közismertek a “banyaláznak” is nevezett hőhullámok, az alvászavarok, a fáradékonyság. De a belső változás lelki nehézségeket is okozhat: hangulatingadozás, ingerlékenység vagy éppen sírásrohamok gyötörhetik a klimaxos nőt.

Segítség a természettől

Vény nélkül kapható, poliskavész- és orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, poloskavész- és orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A kellemetlen tünetek kezdetén jó választás a Remifemin Plus tabletta, amely növényi gyógyszer, és hormonok nélkül képes mérsékelni a klimaxos panaszokat. Két gyógynövény egyedülálló kombinációját tartalmazza: a benne lévő Cimicifuga hatóanyagai hatásosak a hőhullámok és a többi testi tünet ellen, míg másik összetevője, az orbáncfű feszültségoldó, javítja a hangulatot és az alvásra is jó hatással van. A Remifemin Plus biztonságosságát az ösztrogénérzékeny szövetek (pl. emlő) vonatkozásában több vizsgálat igazolja, ezért olyan esetekben is alkalmazható, amikor a hormonkezelés valamilyen okból nem jöhet szóba.

Hormonok nélkül biztonságosabb

Bár a változókori panaszokat hormonhiány okozza, mégsem ajánlják mindenkinek, hogy hormonpótlással próbálja kivédeni a kellemetlen tüneteket. Egyrészt előbb-utóbb mindannyiunknak át kell esnünk ezen a változáson, ami egyébként teljesen természetes folyamat. Másrészt a hormonterápia számos kockázatot rejt, hajlamosíthat például trombózisra, illetve azoknak sem ajánlják, akiknek a családjában előfordult már emlődaganat.

A fitoösztrogén tartalmú étrend-kiegészítőket (szója, vörös here) ugyancsak szokták javasolni a változókori tünetek enyhítésére, ám az ilyen termékeknél sok esetben hiányoznak a hatásosságra, biztonságosságra, illetve a minőségükre vonatkozó átfogó vizsgálatok. A méh növekvő miómája esetén pedig ösztrogénkezelést csak fokozott körültekintéssel tanácsos alkalmazni.

Egészséges életmóddal a változókori tünetek ellen

Tapasztalatok szerint a rendszeres testmozgást végző nők kevésbé szenvednek a klimax idején jelentkező hőhullámoktól, vagyis megéri beiktatni a mindennapokba némi sportot. Még csak különösebben megerőltető mozgásformát sem kell választani, hiszen már akár heti két jógaóra sokat javíthat a közérzetünkön, és a kedélyállapotra is jó hatással lehet. Az egészséges táplálkozás minden életkorban hasznos, a változókorban pedig különösképpen, hiszen ilyenkor – szintén a hormonális változás “mellékhatásaként” – a kilók is könnyebben szaladnak fel az emberre. Fogyasszunk kevesebb szénhidrátot, helyette több zöldséget-gyümölcsöt, mindezt pedig a testmozgással kiegészítve máris kevésbé kell aggódnunk az alakunk miatt!

 További információk!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top