Egészség

Előzd meg a méhnyakrákot! – most mindent megtudhatsz a rettegett betegségről

2017 januárjának utolsó hetében rendezik az immár 11. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, amelyen a nőket sújtó daganatos betegség veszélyeire hívják fel a figyelmet. A méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt rajtad múlik. Ismerd meg a lehetőségeket, és évente egyszer szánj időt az egészségedre: menj el a nőgyógyászhoz!

Országszerte több mint 70 településen tartanak előadásokat a méhnyakrákról 2017. január 22-28. között a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében.

A betegség az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata, az összes daganatos eredetű halálozás egytizedét teszi ki. Bár világszerte rengeteg nő életét követeli a méhnyakrák, Magyarországon rendkívül súlyos a helyzet. Hazánkban minden évben több mint ezer új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz magyar nő esik áldozatul. A számok azért is elborzasztóak, mert a méhnyakrák ma már egyszerű módszerekkel megelőzhető.

A HPV felel a méhnyakrák kialakulásáért

A betegség kialakulásáért a HPV rákkeltő típusai felelősek. A HPV-fertőzés sajnos igen gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka, a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik élete során. A fertőzés az esetek többségében elmúlik, ugyanakkor ha hónapokig, évekig fennáll, rákos daganat alakulhat ki.

A betegség ellen védőoltással és rendszeres szűréssel védekezhettek. Az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatokon időben felismerhető a rákmegelőző állapotot, kezeléssel pedig megakadályozható a méhnyakrák kialakulása. A védőoltással csökkenthető a HPV-fertőzés és a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. Kialakult méhnyakrák esetén a korábbi terápiák mellett ma már biológiai terápiás kezelésire is nyílik lehetőség.

Mindent megtudhattok a méhnyakrákról

Magyarországon idén negyedik alkalommal vállalta az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét megszervezését a Mályvavirág Alapítvány. A szervezet célja, hogy minden nő elkerülhesse a méhnyakrákot Magyarországon. Hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a betegség veszélyeire, a megelőzés fontosságára, a kezelési lehetőségekre.

Január 22-28. között számos programmal készülnek a szervezők. A GyöngyPosta kampányuk keretében a megyeszékhelyeken, a nagyvárosban és több kis településen hívják fel a figyelmet a daganatos megbetegedésre és annak megelőzési lehetőségeire. Előadásokat és szakmai konzultációkat tartanak a témában, emellett a HPV elleni védelem szimbólumává vált mályvavirág gyöngyöt is fűzik, hogy jelképesen “összeláncolják” az ország minden pontját a betegség elleni küzdelemben.

A Mályvavirág Alapítvány a Mályva Tükör – Szembenézés a méhnyakrákban érintettek érzelmeivel című fotókiállítással is szeretné felhívni a figyelmet a betegségre. Balogh Alex fotográfus kamerája a rák emberi oldalára világít rá, megörökítve azokat a nőket, akik keresztülmentek a betegséggel járó megpróbáltatásokon. Fotóin 12 érintett nő mutatkozik be, kiválasztva azon érzelmét, melyet a gyógyulás útján a legmeghatározóbbnak érzett.

A kiállítást a Mamut Bevásárlóközpont 3. emeleti hídján nézhetitek meg.
A fotókiállítást a Mamut Bevásárlóközpont 3. emeleti hídján nézhetitek meg

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top