Egészség

8 évet öregít, ha túl sokat ülsz

Egész nap egy irodában ülsz? Akkor sajnos van egy rossz hírünk.

Azt senki nem állítja, hogy jó dolog egész nap ülni (pláne nem az, aki csinálja is) – elgémberedünk, ellustulunk, eltunyulunk, végül pedig valószínűleg forgószékké változunk. Most pedig mindezek tetejébe képbe került egy újabb rossz hír is: a mindennapos ülés öregít minket.

8 évet öregít, ha túl sokat ülsz

Erre úgy jöttek rá, hogy idősebb hölgyek szervezetét vizsgálták, és azt próbálták felmérni, mennyire fiatalos a sejtek állapota. Kiderült, hogy azok, akik nem mozogtak rendszeresen, és ülőmunkát végeztek hosszú éveken keresztül, egészen pontosan nyolc évvel tűnnek idősebbnek biológiailag, mint azok, akik rendszeresen sportoltak és aktív életet éltek.

A sport áldásos hatása azoknál is megmutatkozott, akik ülőmunkát végeztek ugyan, de mellette azért sportoltak is – ők képesek voltak ezzel ellensúlyozni az ülés romboló hatását. Az sajnos egyelőre még nem világos, hogy pontosan mennyi mozgás szükséges, hogy kompenzáljuk az ülőmunkánkat, de a semminél biztosan több, szóval tessék felpattanni az íróasztal mellől!

 

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top