Egészség

Külföldről jött antibiotikum miatt egyre több a kórházi fertőzés

Egyre gyakoribb a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzés, az MRSA előfordulása. Magyar kutatók az okokat keresték.

Füzi Miklós mikrobiológus, az Országos Epidemiológiai Központ korábbi vezetője és csapata azt kutatta, mi okozza valójában az MRSA (Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) baktérium által okozott fertőzések egyre gyakoribb előfordulását.

Felfedezésük szerint – amelyről a Magyar Nemzet számol be – külföldről érkezett baktériumklónok miatt szaporodnak a multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzések.

“A kutatások során megállapítottuk azt is, hogy az MRSA esetében egy olyan antibiotikum-csoport, a fluorokinolon miatt válnak ellenállóvá a baktériumok, amelyet döntően az egészségügyi intézményekben használnak. Tovább ront a helyzeten az is, hogy az így létrejött szuperbaktériumok ellen csak elképesztően drága, akár több százezer forintos gyógyszerek lehetnek hatásosak, illetve olyan antibiotikumok, amelyeknek súlyos mellékhatásaik vannak” – mondta a lapnak a mikrobiológus.
    
Hangsúlyozta, hogy a szuperbaktériumok által okozott fertőzéseket sokkal nehezebb kezelni, mint a gyógyszerre érzékenyebb fajták által kiváltottakat. Ha azonban a problémát okozó antibiotikumok számát csökkentenék ott, ahol a szuperbaktériumok elterjedtek, és csak abban az esetben használnák őket, ha arányuk alacsony, akkor könnyebb volna gyógyítani a fertőzötteket is – hívta fel a figyelmet a kutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top