Egészség

Kitört az influenzajárvány Magyarországon

Magyarországot is elérte az influenzajárvány. Az orvoshoz fordulók aránya eddig Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb.

Magyarországon influenzajárvány van  közölte az Országos Epidemiológiai Központ. Az országban az elmúlt héten az azt megelőző héthez viszonyítva kétszeresére, több mint 16 ezerre emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s ezzel átlépte a járványküszöböt.

A betegek több mint 40 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, csaknem 30 százalék a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A megbetegedettek mintegy 16 százaléka gyermek, 14 százalékuk pedig 60 éven felüli volt.

A legbetegebb megyék

Az orvoshoz fordulók aránya Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést tíz területen (Budapesten, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében) diagnosztizáltak.

Forrás: időkép.hu
Forrás: időkép.hu

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az év első hetében Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett egy-egy jelentés. A megbetegedések egy-egy óvodát, általános iskolát és kórházi osztályt érintettek.

Az első héten vizsgált minták csaknem felében kimutatták az influenza vírust, összesen 29 influenza A vírust és egy influenza B vírust azonosítottak.

Kórházi tilalmak

Az influenzás megbetegedések halmozódása miatt eddig négy egészségügyi intézményben rendeltek el látogatási tilalmat:

  • Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórház telephelyén
  • a nyíregyházi kórház krónikus belgyógyászati osztályán
  • a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban a szülészet-nőgyógyászati osztályon, a gyermekosztályon és az újszülött részlegen
  • Mosonmagyaróváron, a Karolina Kórház Rendelőintézet ápolási osztályán
  • az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet krónikus fekvőbeteg-ellátási területén

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top