Egészség

Ingyen adják be az agyhártyagyulladás elleni oltást

A január 15-én életbe lépő rendelet a meningococcus C típusú baktérium elleni védőoltásra vonatkozik. 

Decemberben három gyerek vesztette életét a meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás miatt. A C típusú oltóanyag január elseje óta ingyenes, a kétévesnél fiatalabb gyerekek számára csupán a 300 forintos dobozdíjat kell kifizetni – írja a hvg. Előtte kétezer forint volt a támogatott oltás.

Ingyen adják be az agyhártyagyulladás elleni oltást

A 2 évnél idősebb gyerekek számára az oltás ára 7-8 ezer forint. A B típusú oltás már jóval drágább, mint a C típusú: kb. 27 ezer forint, és összesen négyet kell beadni belőle, vagyis a teljes körű oltás ára kb. 100 ezer forint.

Magyarországon az esetek hetven százalékáért a B típus felelős, de mivel drága az oltóanyag, ezért nem terjedt el. Ez azért is probléma, mert a tünetek alapján nem lehet megkülönböztetni, hogy melyik típusról van szó.

A betegség nemcsak a csecsemőkre veszélyes, hanem a 16-20 éves korosztályra is. Háziorvosok ezért azt tanácsolják a szülőknek, hogy idősebb korban ismételtessék meg a C típusú oltást, illetve ha tehetik, akkor mindkét törzsre oltassák be gyereküket.

Bár a fertőző agyhártyagyulladás súlyos tünetekkel jár – mint például a heves fejfájás, a hányás, a csillapíthatatlan láz –, de ezek sok más betegségre is jellemzőek lehetnek. A szederjes, lilás kiütések a kór egyértelmű jelei, de ezek nemritkán már csak az életveszélyes állapot során jelentkeznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top