Egészség

Trump egy oltásellenesre bízná az oltásokat felügyelő bizottságot

Az USA leendő elnöke maga is mondott már olyanokat kampánya során, amelyekre legfeljebb az oltásellenes fórumokon vevők az emberek. Persze nem ez Trump első megkérdőjelezhető választása.

A jelenlegi megválasztott amerikai elnök Robert F. Kennedy Jr.-t, Bobby Kennedy fiát és a néhai John. F. Kennedy unokaöccsét választotta a vakcinák biztonságát felügyelő bizottság vezetőjének.

Bár Robert F. Kennedy Jr. demokrata kötődésű, a republikánus színekben induló Trump mégis megtalálta benne szellemi társát, legalábbis ami a vakcinákkal kapcsolatos gondolkodásukat illeti.

Robert F. Kennedy Jr. még 2005-ben is azt mondta, hogy a védőoltás autizmust okoz, pedig ez nem igaz (Fotó: Wikipedia)
Robert F. Kennedy Jr. még 2005-ben is azt mondta, hogy a védőoltás autizmust okoz, pedig ez nem igaz (Fotó: Wikipedia)

Trump ugyanis korábban Twitter-csatornáján, illetve tavaly még a kampánya során is felemlegette, hogy a védőoltások autizmust okoznak. Ezt a teljes képtelenséget egy Andrew Wakefield nevű orvos terjesztette el, ám később több kutatás is egyértelműen cáfolta az állításait, sőt az is kiderült, hogy az általa írt tanulmány hamisított adatokon alapul, és azt a célt szolgálta, hogy a különböző gyógyszergyárak elleni perekben használják fel.

Kennedy Jr. ehhez képest – többek között – 2005-ben publikált egy cikket, amelyben az oltóanyagok higanytartalmáról beszél, és arról, hogy ez közvetve hozzájárul az autizmus kialakulásához.

A Kennedy-klán leszármazottja egyébként azt nyilatkozta kinevezéséről, hogy az általa vezetett bizottság a “vakcinák kiválasztása során a tudományos integritást, a folyamatok hatékonyságát és a biztonságot” fogja felügyelni.

A bizottság vezetésére felkért, ügyvédként és aktivistaként dolgozó Kennedy Jr. azt is elmondta, hogy Trumpnak “kétségei vannak egyes vakcinákkal kapcsolatos rendelkezéseket illetően. A tudományos értekezéseket el kell olvasnunk, de meg is kell vitassuk azokat. Emellett pedig mindenki számára lehetővé kell tenni, hogy megbízhasson az oltóanyagokban és azok biztonságában”.

Trump már korábban is bizonyította, hogy nem fél legalábbis szokatlan helyekre nyúlni, ha kinevezésekről van szó: a környezetvédelmi ügynökség az EPA élére például azt a Myron Ebellt nevezte ki, akinek nemhogy tudományos végzettsége nincs, de konkrétan tagadja a klímaváltozás tudományosan bizonyított tényét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top