Egészség

Diétázók, figyelem: a tészta segít a lefogyásban!

A mediterrán étrend jótékony hatásai már eddig is ismertek voltak, a tésztát azonban egészen mostanáig a fogyókúra ellenségeként ismertük. Egy több ezer ember bevonásával elvégzett kutatás megcáfolta ezt a vélekedést.

Napjainkban a fehérjedús diéták divatosak, a tészta viszont a szénhidrátok képviselőjeként tiltólistásnak számított – egészen eddig!

A Nutrition & Diabetes című szakfolyóiratban megjelent kutatás eredménye szerint a tészta fogyasztása nemhogy hizlal, épp ellenkezőleg, segít, hogy megtartsuk a súlyunkat, sőt akár fogyjunk is – természetesen mértékkel fogyasztva.

Az új kedvenc fogyókúrás kajád (Fotó: Andersen Dávid)
Az új kedvenc fogyókúrás kajád (Fotó: Andersen Dávid)

A kutatást az olaszországi Pozziliban található Neuromed kutatónitézet molekuláris és táplálkozástudományi járványtani laborjának tudósai végezték Licia Iacoviello vezetésével. A vizsgálatba 14 402, 35 és 79 év közötti férfit és nőt vontak be 2005 és 2010 között, illetve 2011 és 2013 között egy újabb vizsgálat során további 8964 ember részvételével vizsgálták a tésztafogyasztás és a testtömegindex (BMI), valamint a csípő-derék arány alakulását.

Az eredmények eléggé egyértelműnek bizonyultak: a tésztafogyasztás mindkét csoport esetében korrelált az alacsonyabb BMI-vel és csípőkerülettel. Minél több tésztát fogyasztott valaki – természetesen a napi beviteli igényeiket nem meghaladó mértékben –, annál kevésbé voltak túlsúlyosak.

A kutatók szerint a tésztafogyasztás jótékony hatása azzal függ össze, hogy aki ilyen élelmiszert fogyaszt, nagyobb eséllyel nyúl más, olyan táplálékcsoportok után is, amelyek részét képezik a mediterrán étrendnek. Vagyis aki tésztát eszik, jó eséllyel gyakran eszik például paradicsomot vagy paradicsomszószt, hagymát, fokhagymát, olívaolajat és érlelt sajtokat.

Iacoviello a Quartznak nyilatkozva elmondta, hogy a felfedezés megerősíti, hogy a mediterrán étrend kiváló módszer a “hosszú távú fogyás” felé vezető úton.

“A szénhidrátokat a fehérjékkel szemben démonizáló trendet semmilyen átfogó tudományos bizonyíték nem támasztja alá – tette hozzá a kutatás vezetője. – Ezzel szemben az alacsony szénhidráttartalmú étrend miatt sokan a gabonaféléket húsokkal vagy más fajta állati termékekkel helyettesítik, amelyek esetében jelentős kutatási anyag érhető el azok negatív hatásairól.”

A magas fehérje-, de alacsony szénhidráttartalmú étrendek elterjedése miatt a tésztafogyasztás még Olaszországban is csökkent, pedig Itália a világ vezető gyártója és fogyasztója a tésztaféleségeknek: évente több mint hárommillió tonnányi tésztát gyártanak, az átlagos olasz pedig egy év alatt 26 kiló pastát fogyaszt el. A kutatók azonban arra is rámutattak, hogy a tésztafogyasztás visszaszorulása sokszor a mediterrán étrend elhagyásával is jár, természetesen annak egészségügyi előnyeivel együtt.

“Azt javasoljuk, hogy amennyire csak lehet, mindenki kövesse a mediterrán étrend előírásait, betartva az egyes tápanyagcsoportok vonatkozó arányait – mondta Iacoviello. – Az alapot a gabonafélék képezik, a képzeletbeli piramis csúcsán pedig a vörös húsok állnak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top