Egészség

Ez a legütősebb manökenkihívás, amit eddig láttunk

Semmi különös, csak megállni és mozdulatlanná dermedni pár pillanatra – ez mindenkinek megy, nem igaz? Hát, nem éppen. Nagyon fontos dologra, a Parkinson-kórral küzdő betegek mindennapi nehézségeire irányítja rá a figyelmet a most következő videó.

Az elmúlt években jöttek divatba a Facebookon a különböző vicces, őrült kihívások, amik aztán futótűzként söpörnek végig a világon. Nyilván emlékeztek például az Ice Bucket Challenge-re, amikor boldog-boldogtalan azzal menőzött, hogy a saját nyakába borított egy vödör jeges vizet – és emellett jobb esetben pénzt is ajánlott fel jótékony célra. Az akció célja eredetileg az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet az ALS-re, azaz amiotrófiás laterálszklerózisra, és annak kutatását támogassák a résztvevők. Az akció végül szép eredményt hozott. Az Ice Bucket-kampány több mint 100 millió dollárt (28,5 milliárd forintot) gyűjtött össze 30 nap alatt, amiből több ALS-kutatási projekt teljes finanszírozása is kijött.

Tavaly újabb kihívás terjedt vírusként a közösségi oldalakon – 2016 őrülete vitán felül a mannequin challenge volt, ami arról szólt, hogy emberek egy csoportja valamilyen tevékenység közben egyszer csak mozdulatlanná dermed, miközben általában valami zene szól, majd valaki körbejár a szereplők között és videóra veszi a fura állóképet. Az új őrület állítólag egy floridai középiskolából indult, de rengeteg hírességet is megmozgatott, például Michelle Obamát, Hillary Clintont, Adele-t, Paul McCartney-t és Beyoncét, de még a Nemzetközi Űrállomáson ténykedő asztronauták is megcsinálták.

Azon túl, hogy jó móka, a manökenkihívásos videóknak nem tulajdonítottunk különösebb fontosságot, mert hát mozdulatlan lenni pár pillanatig mindenki tud, nem nagy dolog ez. Pedig dehogynem. Van, akinek ez a legnagyobb kihívás – erre mutat rá a most következő videó. Egy Parkinson-kórral küzdőket támogató ausztrál szervezet csinálta meg a felvételt. A videóval a céljuk az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a Parkinson-kór tüneteire és a betegséggel élők mindennapos küzdelmeire. Amíg meglesz a gyógymód, az élet a mi igazi kihívásunk – így szól a videó üzenete.

A Parkinson-kór vagy “reszkető bénulás” az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. Jellegzetes tünetei a kézremegés, az izomtónus fokozott merevsége és a lelassultság – értve ez alatt a fizikai lassúságot és a gondolkodás lelassultságát is. Előrehaladott stádiumban a betegeknél demencia is gyakran észlelhető. A tünetek kifejlődése hosszú évek alatt történik, egyénileg igen eltérő lehet. A betegség a legtöbb esetben súlyos rokkantságot eredményez. Az Egyesült Államokban 1-1,5 millió beteg szenved Parkinson-kórban, Magyarországon a becslések alapján 16-20 ezer beteg él.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top