Egészség

Borzalmas reggeliket kapnak a brit gyerekek

Már azelőtt megeszik a napi ajánlott cukormennyiség csaknem felét, hogy beérnének az iskolában. Tönkre is mentek a fogaik.

Komoly probléma van a brit gyerekek reggelijével – figyelmeztetett az angol közegészségügyi szolgálat a BBC-n. A fiatalok ugyanis túlságosan sok cukrot fogyasztanak, gabonapelyhek, gyümölcsitalok és kenyérre kenhető krémek formájában.

A szakemberek kiemelték, hogy az egészségtelen étrend a fogak szuvasodásához, a derékbőség gyarapodásához és olyan, hosszú távú egészségi problémákhoz vezet, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Az ötéves gyerekek nagyjából negyedének van lyukas foga, és a gyerekek csaknem egyötöde már elhízottan hagyja el az általános iskola alsó tagozatát – írta a BBC News.

Az országos étrendi és táplálkozási felmérés eredményei szerint az elsődleges “bűnös” a cukor, a négy- és tízéves kor közötti gyerekek ugyanis kétszer annyit fogyasztanak belőle, mint amennyit kellene.

Reggeli bajok a cukorral

A felmérés, amely négy- és tízéves kor közötti gyerekeket nevelő 200 szülő bevonásával készült, azt mutatta, hogy a problémák már a reggelinél elkezdőnek. A mutatók szerint csak a reggelizőasztalnál a gyerekek átlagosan több mint 11 gramm cukrot, vagyis csaknem három kockacukrot esznek meg. Ez egy év alatt több mint ezer kockacukrot jelent reggelire.

Egy kis tál cukrozott gabonapehely nagyjából kettő, a pirítósra kent csokoládékrém három, míg egy pohár gyümölcslé öt kockacukrot tartalmaz.

Érdemes megnézni a cukortartalmat!

A felmérésből kiderült, a megkérdezett szülők 84 százaléka vélte úgy, hogy egészséges reggelit ad a gyermekének. A szakértők szerint a szülőknek érdemes ellenőrizniük az egyes termékek cukortartalmát. Ebben segíthetnek például különböző mobiltelefonos alkalmazások is.

Kétéves korban a gyerekeknek kevesebb, mint 13 gramm (3 kocka), háromévesen kevesebb mint 15 gramm (4 kocka), négy- és hatéves kor között kevesebb mint 19 gramm (5 kocka), hét és tíz éves kor között kevesebb mint 24 gramm (6 kocka) cukrot lehetne fogyasztaniuk naponta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top