Egészség

Nők, akik megmutatták vitiligójukat 2016-ban

Nagyon bátrak, és tényleg példaképek. A Szeresd magad! "szlogenje" elcsépeltnek tűnhet, pedig még mindig nehéz, vagy éppen egyre nehezebb, ezért fontosak ezek a nők, mert megmutatták, hogyan kell önmagadat szeretni.

Ismerjétek meg Brigit, akit nem érdekelnek a foltjai a bőrén, és önbizalommal teli, klassz nő. “Nem szeretem a vékony és a telt nők összehasonlítását, az egymást hergelő kommenteket, mert mindenki szép, csak másképp.”

 Nők, akik megmutatták vitiligójukat 2016-ban

 “A barátom imádja a foltjaimat” – jelentette ki magabiztosan Kannagi Shanbag, egy 26 éves nő, aki vitiligóban szenved, azaz olyan bőrbetegségben, ami pigmenthiányos foltokat eredményez a bőrön.

Shanbagnál 16 éves korában kezdődött a foltok megjelenése, ezek azóta elborítják törzsét, karjait és arcát is. A lányt saját bevallása szerint teljesen megváltoztatta betegsége. Először csak apró foltokban kezdődött, ekkor még megpróbált harcolni ellene – orvosokhoz járt és szüntelenül gyógymódok után kutatott. Ahogy a vitiligo okozta foltok egyre jobban elterjedtek testén, kirekesztett és magányos lett, még terápiára is kellett járnia, hogy képes legyen újra elfogadni önmagát.

Date night

Kannagi Shanbag (@kannazawa) által közzétett fénykép,

 “Az a legjobb része, hogy nincs még egy olyan, mint én. Besétálok egy partira, és biztos lehetek benne, hogy nem lesz hozzám hasonló” – mondta az amerikai Tanesha Brown, akinek vitiligója és több ezer követője van az Instagramon. 

Tanesha 32 éves, és három fia van. Azt mondja, ötéves korától voltak foltok a testén, de igazából középiskolás korában kezdte zavarni, mert akkoriban nagyon sokat csúfolták, például dalmatának. Aztán amikor a fiai megszülettek, egyre inkább úgy gondolta, hogy nem rejtőzik el az emberek elől, és igenis jól fogja magát érezni a foltjaival együtt. Erre bátorít másokat is az Instagram-oldalával is.

 

 Tiffany Posteraro élete pont úgy indult, mint bármelyikőnké. Mosolygós, eleven kislány volt. 7 éves kora körül azonban észrevett a térdén egy gyanús, fehér pöttyöt, ami aztán terjedni kezdett. Sokáig fogalma sem volt, mi történik vele. Pár év múlva aztán épp az édesanyjával vásárolt, amikor megállította egy férfi, és azt mondta: “neked vitiligód van.” Tiffany ez után kezdett el a neten kutakodni, hogy minél többet megtudjon fura foltjairól, és megkönnyebbült, amikor rádöbbent, hogy nem ő az egyetlen ember a világon, aki ezzel a bőrbetegséggel él.

Szép lassan Tiffany életprogramjává vált, hogy igyekezett minél jobban eltakarni magát. Nyakig beöltözve járt a legnagyobb melegben is, vagy magára kent egy csomó barnítókrémet, hogy álcázza a foltjait. Évek teltek el így.

Aztán egyszer csak elege lett a bujkálásból. Elhatározta, hogy többé nem leplezi a foltjait, és ugyanolyan ruhákat fog hordani, mint a többi, hasonló korú fiatal lány. Mi több, elment egy tetoválószalonba, és jól látható méretben egy rövid, velős mondatot varratott a karjára:

“Vitiligónak hívják.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top